Do volného kosmického prostoru poprvé vystoupí čistě ženská posádka

Na konci března proběhne první výstup do volného vesmíru, jehož se zúčastní posádka jen v ženském složení. Bude to necelých 35 let poté, co se takového výstupu zúčastnila žena poprvé.

Americká vesmírná agentura NASA oznámila, že 29. března proběhne výstup do volného kosmického prostoru. Z Mezinárodní vesmírné stanice ISS do něj vystoupí dvě astronautky – Christina Kochová a Anne McClainová. Jejich úkolem bude výměna baterií na vnější straně stanice.

Bude to poprvé v dějinách, co výstup podstoupí dvě ženy současně, navíc ze Země nad nimi budou mít dozor velitelky Mary Lawrencová a Kristen Facciolová. Úplně první ženou, která do vesmírného prostoru vystoupila, byla Světlana Savická – a to 25. července 1984.

Od roku 1998 proběhlo 213 výstupů do volného prostoru; jejich cílem byla nejčastěji údržba, opravy nebo instalace a testování nového vybavení, ale proběhlo takto už i několik experimentů.

Ženy v kosmu

Do vesmíru se dostalo už přes pět stovek lidí, ženy z nich tvořily 11 procent. Týmy pro výstupy do vesmíru byly až doposud tvořené buď jen muži, anebo mužem a ženou. Čistě ženský výstup totiž v podstatě kvůli složení posádek zatím nebyl možný; ne všichni lidé, kteří letí na ISS, mají výcvik potřebný pro tak náročnou akci, jako je výstup do kosmu.

Až doposud za celé dějiny kosmonautiky nastala situace, kdy byly v posádce mise dvě ženy s takovým výcvikem, jen dvakrát.

Anna McClainová a Christina Kochová se dobře znají, byly v roce 2013 spolužačkami v ročníku NASA, který byl z padesáti procent složený z žen. McClainová je příslušnicí americké armády, astronautkou chtěla být už od malička a za svým cílem šla až do dospělosti. Na ISS je od 3. prosince.

Kochová se na ISS teprve chystá, měla by tam odletět 14. března, půjde o její vůbec první vesmírný let.