Vracíme se na Měsíc, oznámil Trump. Zadal NASA, aby vypracovala i plán, jak se dostat na Mars

Události: Trump chce vrátit Američany na Měsíc. Další cíl bude Mars (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump v pondělí večer vydal nařízení o přípravě nové americké pilotované mise na Měsíc a později i na Mars. Pokyn vesmírné agentuře NASA podepsal Trump na ceremoniálu v Bílém domě. Direktiva má zahájit „inovativní program průzkumu vesmíru“.

„Tentokrát to nebude jen o vztyčení vlajky a o lidské stopě na měsíčním povrchu,“ komentoval Trump budoucí projekty. „Vytvoříme (na Měsíci) základnu pro mise na Mars a jednou možná i dál,“ předpověděl prezident.

Dušan Majer o plánu návratu na Měsíc (zdroj: ČT24)

Podle Bílého domu plánovaný projekt „změní americký program pilotovaných vesmírných letů tak, aby se Amerika stala hybnou silou kosmického průmyslu, získala nové znalosti o vesmíru a podnítila vývoj neuvěřitelných technologií“.

Podpis dekretu o americkém návratu na Měsíc
Zdroj: NASA

Prezident vydal nařízení na základě doporučení Národní vesmírné rady (NSC), prezidentského poradního sboru, jehož činnost Trump letos po 24 letech obnovil - tato rada vedená Mikem Pencem k němu dospěla na zasedání 5. října. 

Hrdinové vesmírného výzkumu

Spojené státy jako zatím jediná země vyslaly astronauty na Měsíc v letech 1969 až 1972. Na měsíčním povrchu stanulo tehdy postupně dvanáct Američanů.

Podpisu Trumpova nařízení se zúčastnilo rovnou několik slavných osobností amerického vesmírného progamu, například Harrison „Jack“ Schmitt, Buzz Aldrin, Peggy Whitsonová a Christina Kochová.

Harrison Jack Schmitt s americkou vlajkou ve vesmíru
Zdroj: NASA

Zatímco Aldrin je druhým člověkem, který se prošel po Měsíci, Schmitt je posledním člověkem, který byl na Měsíc - stalo se to v rámci mise Apollo 17. Trump svůj dekret podepsal na minutu přesně 45 let poté, co Schmitt na Měsíc vkročil.

Praktické dopady uvidíme už brzy

NASA by se podle tohoto nařízení měla začít snažit o splnění tohoto cíle okamžitě. Trump sice neřekl přesné datum, kdy by se měl Američan na Měsíc vrátit, ale podle zprávy americké kosmické agentury NASA budou výsledky tohoto dekretu zahrnuty již v návrhu rozpočtu NASA na fiskální rok 2019.

Vzorek měsíční horniny, který vzali američtí astronauti na setkání s prezidentem Trumpem
Zdroj: NASA