Elon Musk založil firmu, která propojí lidský mozek s počítačem

Člověk nemá proti umělým inteligencím šanci, pokud se evolučně neposune dál, tvrdí Elon Musk. Rozhodl se pro to něco udělat. Plánuje například mozkové implantáty, které by zlepšily lidskou paměť.

Americký miliardář a technologický vizionář Elon Musk založil firmu Neuralink, která bude vyvíjet technologie pro propojení lidských mozků s počítači. Zprávu tisku ve středu Musk potvrdil na Twitteru s tím, že nová firma je teprve v začátcích a registrována je jako podnik pro „lékařský výzkum“, uvedl zpravodajský server BBC.

Muskovy vesmírné sny pohledem Dušana Majera (zdroj: ČT24)

Neuralink chce vyvíjet mozkové implantáty, které budou přispívat k léčení mozkových poruch, zlepšovat paměť nebo přidávat lidem umělou inteligenci. Tyto implantáty by nakonec měly zajistit, že lidé se budou moci v budoucnu vyrovnat i nejvýkonnějším počítačům, napsal list The Wall Street Journal s odkazem na nejmenované zdroje.

Strach ze strojů

Musk už delší dobu vyjadřuje obavy z toho, co by mohl prudký rozvoj umělé počítačové inteligence znamenat pro postavení lidí. V aktuálním tweetu na toto téma pouze krátce uvedl, že nepustit se do této práce by znamenalo pro lidstvo „existenční riziko“.

  • Koncept Hyperloopu, tedy nového způsobu cestování v kapsli uvnitř nízkotlakého potrubí, představil roku 2013 Elon Musk. Systém by podle něj teoreticky mohl přepravovat cestující i náklady rychlostí až 1200 km/h. 
  • V květnu roku 2016 uskutečnila společnost Hyperloop One v nevadské poušti první veřejný test, během něhož tvůrci demonstrovali funkčnost pohonné jednotky.
  • Mít vlak, který jezdí rychlostí až 1200 kilometrů za hodinu, se stává cílem stále většího počtu zemí. První funkční Hyperloop by mohl vzniknout ve Spojených arabských emirátech.
  • Elon Musk už myšlenku Hyperloopu opustil, nyní se zamřuje spíše na „Loop“, tedy na systém tunelů pro automobily, které by mohly vést pod americkými městy.

Podle listu budou ve firmě pracovat přední vědečtí experti v oboru umělé inteligence. Firmu bude soukromě financovat sám Musk.

Musk je zakladatelem společnosti SpaceX, která se zabývá vývojem kosmických technologií a je spoluzakladatelem výrobce elektrických automobilů Tesla. Je také jedním ze sponzorů neziskové firmy Open A.I., která se zabývá výzkumem umělé inteligence.