TÉMA

Priority

Předsedové sněmovních stran sdělili priority před volbami a probrali drahé energie

V pátek začnou v Česku komunální volby a také první kolo senátních voleb. Předsedové sedmi stran a hnutí zastoupených v Poslanecké sněmovně hovoří v předvolební superdebatě o vztahu celostátní a místní politiky. V první části představili své priority a představy o řešení problémů plynoucích z drahých energií. Diskusi Andreje Babiše (ANO), Ivana Bartoše (Piráti), Petra Fialy (ODS), Mariana Jurečky (KDU-ČSL), Tomia Okamury (SPD), Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) a Víta Rakušana (STAN) moderoval Martin Řezníček.
22. 9. 2022Aktualizováno22. 9. 2022, 22:03|

Černochová představila priority během předsednictví. Jsou to boje v kyberprostoru a spolupráce EU a NATO

Prioritami ministerstva obrany během českého předsednictví v Radě EU bude posilování spolupráce mezi Evropskou unií a NATO, pomoc Ukrajině a implementace takzvaného strategického kompasu Evropské unie, tedy společné obranné strategie EU, uvedla ministryně obrany Jana Černochová. Dodala, že důležitá je rovněž modernizace armády a boj s hybridními hrozbami. Černochová také řekla, že Česká republika by se chtěla zapojit do výcviku ukrajinských vojáků. Podle ní probíhají na toto téma intenzivní jednání.
30. 6. 2022Aktualizováno30. 6. 2022, 18:26|

Kupka mezi prioritami předsednictví uvedl dopravní napojení Ukrajiny na EU i úpravu transevropských sítí

Hlavní českou prioritou v dopravě bude při předsednictví v Radě EU zlepšit propojenost koridorů v EU, a tím i úpravu rozsahu transevropské dopravní sítě (TEN-T). Stát tím chce do budoucna posílit možnosti pro čerpání evropských peněz na budování koridorů v tuzemsku. Informoval o tom ministr dopravy Martin Kupka (ODS). K dalším prioritám, které chce vláda v EU prosazovat, patří například pomoc při dopravním napojení Ukrajiny či rozšíření dobíjecích stanic pro elektromobily. Zmínil také rozvoj kosmických aktivit v EU.
24. 6. 2022|

Nekula varuje před hladomorem v Africe. EU má během českého předsednictví pomáhat

Priority českého předsednictví v zemědělství budou potravinová bezpečnost, snižování spotřeby pesticidů nebo prevence odlesňování a podpora lesnictví. České předsednictví by se také mělo zabývat rybolovem a označováním potravin. Na setkání s novináři to ve čtvrtek řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Předsednictví bude podle něj také poznamenané válkou na Ukrajině.
23. 6. 2022|

České předsednictví EU se zaměří na Ukrajinu či energetickou bezpečnost. Vláda představila i logo

Vláda Petra Fialy (ODS) představila program českého předsednictví v Radě EU, které začne 1. července. Za priority označuje například zvládnutí uprchlické krize a poválečnou obnovu Ukrajiny, energetickou bezpečnost nebo posílení obranných kapacit a kybernetickou bezpečnost.
15. 6. 2022Aktualizováno15. 6. 2022, 22:09|

Evropské unii předsedá Francie, v létě ji vystřídá Česko

Předsednictví Evropské unii se od soboty na půl roku ujímá Francie. Prezident Emanuel Macron za jeho priority označil reformu schengenského prostoru a lepší ochranu vnějších hranic Unie nebo posílení společné evropské obrany. Chce také bojovat s nezaměstnaností. Od 1. července bude sedmadvacítce předsedat Česká republika.
1. 1. 2022|

Antigenní testy pro školy jsou ohroženy, říká Baxa. Výpadek pokryjí zásoby státních rezerv, reaguje Rais

Už v pondělí se do škol rotačně vrátí část žáků druhého stupně. Zatím ale jenom v sedmi krajích, kde je dobrá epidemická situace. Ve stejných regionech se otevřou taky školky pro všechny děti bez respirátorů i testování. Poslanci školského výboru Martin Baxa (ODS) a Karel Rais (ANO) se shodují na tom, že by bylo dobré využít pro testování ve školách PCR testy. Liší se ale v pohledu na to, zda budou mít školy dostatek testů antigenních. Baxa nedostatečné zásobování kritizuje, Rais věří, že dočasný výpadek pokryjí zásoby Správy státních hmotných rezerv. Oba poslanci byli hosty Událostí, komentářů.
1. 5. 2021|