TÉMA

E-shopy

E-shopy loni zaznamenaly pokles tržeb, letos očekávají zlepšení díky nižší inflaci

Češi v roce 2023 šetřili nejen v kamenných obchodech, ale i na internetu. V e-shopech nakoupili zboží za 185 miliard korun – v meziročním srovnání se jedná o šestiprocentní pokles. Pro letošek očekávají představitelé e-komerce nárůst tržeb, spoléhají především na pokles inflace.
11. 3. 2024|

Sbírka potravin vynesla 624 tun zboží pro potřebné. Je to dosud nejvíc

V sobotní podzimní sbírce potravin v Česku lidé v obchodech darovali 624 tun zboží, z toho 562 tun potravin a 62 tun základní drogerie a hygienických potřeb. Je to dosud nejvíc v této akci. Z vybraných potravin lze připravit až 1,124 milionu porcí jídla, sdělil zástupce Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Miroslav Dinga. Sbírka přitom pokračuje v e-shopech až do 21. listopadu, očekává se tak překročení 700 tun darovaného zboží.
12. 11. 2023Aktualizováno12. 11. 2023, 20:04|

Tržby internetových prodejců spadly, novinkou jsou on-line tržiště

Tržby internetových prodejců v Česku klesají spolu s tím, jak domácnosti šetří. V červnu meziročně o víc než sedm procent. To zvyšuje mezi obchodníky konkurenci. Novinkou pro zákazníky je třeba prodej přes on-line tržiště, které funguje trochu jinak než klasický e-shop.
6. 8. 2023|

Spotřebitelská novela upravuje reklamace, nákup v e-shopech i informace u slev

Před nepoctivými praktikami obchodníků by měla zákazníky nově chránit novela zákona, kterou už podepsal prezident. Lidé by měli mít například lepší přehled o tom, jak velkou slevu prodejci skutečně nabízejí. Upravuje například i to, v jakém stavu lze vracet zboží z e-shopů.
29. 11. 2022|

Tržby v maloobchodu dál klesají. Propadu se vyhnuly jen lékárny a drogerie

Maloobchodní tržby v červnu pokračovaly v meziročním poklesu, snížily se o šest procent. Pohoršily si všechny typy prodejen s výjimkou lékáren a drogerií. Vyplývá to z údajů, které v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
5. 8. 2022Aktualizováno5. 8. 2022, 20:08|

Inflace je nejvyšší za téměř 30 let. Zdražilo hlavně bydlení, benzin a potraviny

Meziroční růst spotřebitelských cen v Česku je nejvyšší od prosince 1993. Inflace v dubnu zrychlila na 14,2 procenta z březnových 12,7 procenta. Vliv na to měly zejména ceny bydlení, pohonných hmot a potravin. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Inflace v dalších měsících podle analytiků překoná i patnáct procent. ČNB tak podle nich bude ještě zvyšovat sazby. Kvůli vysoké inflaci se od září znovu mimořádně zvednou důchody.
10. 5. 2022Aktualizováno10. 5. 2022, 18:20|

Firma nabízela přes leták „frekvenční čip“ proti covidu. Dostala pokutu přes jeden milion

Téměř sedmdesát procent kontrolovaných e-shopů loni porušilo zákon. Obchodníci i nadále neposkytují úplné informace o prodávaných výrobcích nebo používají nekalé obchodní praktiky, uvedl mluvčí České obchodní inspekce (ČOI) Jiří Fröhlich. Za loňský rok uložili inspektoři pravomocně 1260 pokut celkem za 11,69 milionu korun. Nejvyšší pokutu přes jeden milion korun dostala firma z Roudnice nad Labem.
22. 4. 2022|

Prodejci očekávají nápor zákazníků s nevhodnými dárky. Někteří to chtějí lidem zjednodušit

Obchodníci v Česku očekávají od pondělka nápor zákazníků, kteří vyrazí na povánoční slevy, ale také vracet nevhodné dárky. I na druhý svátek vánoční byly totiž uzavřené obchody s rozlohou nad 200 metrů čtverečních kromě lékáren či čerpacích stanic. V případě nákupů on-line mají lidé na vrácení zboží ze zákona až dva týdny. Někteří obchodníci ale lhůtu prodloužili, dokonce i ti v kamenných prodejnách.
27. 12. 2021|

Vrcholí nákupní slevová kampaň Black Friday, stoupají také počty přepravovaných balíků

Nákupní slevová akce Black Friday přilákala do kamenných obchodů i na výdejní místa e-shopů a dopravců tisíce zákazníků. Slevové kampaně jsou letos výjimečně dlouhé. Někteří obchodníci je vztáhli i na celý měsíc. Kvůli výpadkům u dodavatelů je ale některé zboží hůř dostupné, hlavně elektronika. Lidé využívají slevové akce především k nákupu vánočních dárků. Pospíchají i kvůli zhoršující se epidemické situaci.
26. 11. 2021|

Polské Allegro kupuje české e-shopy Mall Group a kurýrní firmu WeDo

Polská společnost Allegro se dohodla na převzetí stoprocentního podílu v české skupině e-shopů Mall Group a v kurýrní firmě WeDo. Celková hodnota transakce je až 975 milionů eur (přibližně 24,7 miliardy korun), uvedla ve zprávě společnost Rockaway Capital. Ta je spolu s investičními skupinami PPF a EC Investments dosavadním spoluvlastníkem Mall Group.
5. 11. 2021Aktualizováno5. 11. 2021, 12:23|

Pandemie změnila návyky Čechů. Nakupují méně často, zato větší objem

Pandemie proměnila nákupní chování Čechů. Podle dat společnosti NielsenIQ, která je získává od velkých řetězců, lidé nechodí nakupovat tak často jako před pandemií, utratí ale více a častěji nakupují i pro další členy rodiny. Vzrostl také počet těch, kteří pořizují jídlo přes internet.
26. 8. 2021|

Kvůli koronaviru chodili loni Češi do obchodu méně, utratili však víc peněz, vyplývá z analýzy

Češi loni kvůli pandemii koronaviru vynechali zhruba každou desátou návštěvu obchodů, průměrnou útratu ale zvýšili meziročně o 17 procent na 351 korun. Tržby rychloobrátkového zboží ve srovnání s rokem 2019 vzrostly o 5,6 procenta. Lidé kvůli obavám z nákazy začali více nakupovat na internetu, týká se to i potravin. Vyplývá to z analýzy společnosti NielsenIQ.
15. 3. 2021|

Internetový prodejce Rohlík.cz chce expandovat do Německa

Internetový prodejce potravin a zboží Rohlík.cz získal rekordní investici. Do firmy, která vznikla jako start-up, vloží investoři 190 milionů eur, tedy asi pět miliard korun. Společnost chce proto po tuzemském trhu vstoupit i na ten německý. Na internet se přitom obrací čím dál více prodejců, jejich přesun jen uspíšila pandemie covidu-19. Roste tak poptávka po velkých skladech na krajích měst a jejich cena se zvyšuje.
3. 3. 2021|

Řadě firem chybí pracovníci. Některá místa přitom stát udržuje v klinické smrti, řekl exministr Pilný

Vláda jedná o finančním bonusu pro lidi v karanténě. Má takové opatření smysl? A na co by se měla česká vláda soustředit v době epidemie covidu-19? Na otázky odpovídal bývalý ministr financí a pražský zastupitel za hnutí ANO Ivan Pilný v pořadu Interview ČT24.
2. 2. 2021|

Bezobalové obchody řeší problémy s on-line prodejem. Ten navíc popírá podstatu jejich podnikání

Bezobalové obchody přicházejí kvůli pandemii koronaviru o zákazníky. Ani on-line prodej jejich situaci neřeší. Shodlo se na tom sedm obchodů s prodejem zboží do vlastních nádob, které ČT oslovila. Problémy mají s penězi i s počty zaměstnanců. Bezobalové obchody navíc často nemají ani dostatečně velké sklady, ve kterých by zboží pro on-line prodej uchovávaly. Podle obchodů ale také on-line prodej popírá samotnou podstatu bezobalového nakupování.
1. 12. 2020|

Největší zájem byl při Black Friday o hračky a elektroniku. E-shopům prudce rostly tržby

Tuzemským e-shopům vzrostly během uplynulé slevové akce Black Friday tržby oproti loňsku v průměru o 42 procent, oproti letošními dennímu průměru pak až o 134 procent. Nejvíce rostl zájem o prodej hraček či elektroniky. Nápor na servery internetových obchodů se pak zvýšil zhruba dvojnásobně.
30. 11. 2020Aktualizováno30. 11. 2020, 16:48|

Mezinárodní den vyzývá zdržet se nakupování. Na internetu snadno podlehneme pocitu, že neutrácíme, varuje psychiatr

Na problém přílišné spotřeby upozorňuje Mezinárodní den nenakupování. Ten v Evropě připadá na poslední listopadovou sobotu. V době koronavirové pandemie navíc den vyzývající k omezení nákupů dostává nový rozměr. Za poslední rok totiž zažily obrovský boom e-shopy. Vyplývá to z dat Asociace pro elektronickou komerci. Utrácení je málem považováno za vlasteneckou povinnost, komentuje předseda České psychiatrické společnosti Pavel Mohr.
28. 11. 2020|

Srovnávače, možnosti placení, zahraniční e-shopy. Průvodce bezpečným nákupem na internetu

Stačí pár kliků na internetu a navzdory pandemii koronaviru, která často uzavřela dveře obchodů, si Češi i letos mohou zajistit, že budou na Štědrý den pod stromečkem dárky. Aby se tak ale skutečně stalo, musejí si dávat pozor už při samotném výběru e-shopu. Zásadní je mimo jiné odkaz internetového obchodu nebo to, zda obsahuje veškeré kontaktní údaje. A vodítkem mohou být i recenze. Při nákupu na zahraničním e-shopu je pak dobré kupovat u těch, které cílí na český trh – to pak rozhoduje o tom, jaká právní úprava se použije v případě problému, upozorňují odborníci.
26. 11. 2020|

Nové auto? Uprostřed pandemie těžko. Češi zjišťují, jak jim karanténa proměnila nákupy

Kvůli koronaviru a s ním související karanténě nemohou čeští zákazníci nakupovat tak, jak byli dosud zvyklí. Oproti době před pandemií ale současně roste nabídka věcí, které se dají sehnat na internetu, a jen za minulý týden vzniklo dvojnásob e-shopů než za stejnou dobu v minulosti. Faktem ale zůstává, že třeba pořídit si nové auto není jednoduché.
26. 3. 2020|