TÉMA

Kantar CZ

Příliv preferencí pro ANO se nepotvrdil. V novém modelu Kantaru si pohoršilo

V březnovém volebním modelu agentury Kantar se hnutí ANO vrátilo na lednovou úroveň, když ztratilo několik procentních bodů. Únorový nárůst preferencí, kdy podle průzkumu dosahovalo na téměř dvojnásobek zisku koalice SPOLU, se tak nepotvrdil. Naopak SPOLU si v aktuálním modelu připsalo lepší výsledek, respektive ODS a KDU-ČSL vykázaly vyšší preference. Polepšili by si také Piráti. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura pro Českou televizi.
14. 4. 2024|

ANO má ve volebním modelu Kantaru už skoro dvojnásobek toho co SPOLU

Únorový volební model agentury Kantar ukazuje na další posílení dlouhodobě prvního hnutí ANO. Jeho náskok je v průzkumu patrný jak vedle druhé ODS, tak i případné koalice SPOLU. Oproti ní by dosáhlo na takřka dvojnásobný zisk. Pokud by strany kandidovaly samostatně, do sněmovny by se dostalo šest subjektů. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura pro Českou televizi.
10. 3. 2024|

V novém volebním modelu Kantaru posílila ODS, polepšili si i Piráti a SPD

V říjnovém volebním modelu agentury Kantar obhájilo hnutí ANO první pozici, byť vykázalo mírný pokles. Naopak lepšího výsledku než před měsícem dosáhla v modelu ODS na druhém místě a polepšili si také Piráti a SPD. Celkem by se do sněmovny dostalo pět subjektů. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura pro Českou televizi.
12. 11. 2023|

Hnutí ANO se podle volebního modelu Kantaru drží na svém, oslabuje ODS i Piráti

V zářijovém volebním modelu agentury Kantar si hnutí ANO drží s náskokem první místo, druhá je ODS a jako třetí se umístilo hnutí SPD. Celkem by se do sněmovny dostalo šest subjektů. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura Kantar CZ pro Českou televizi.
8. 10. 2023|

ANO v květnovém modelu Kantaru posílilo, podle průzkumu získává voliče vládní koalice

V nejnovějším volebním modelu agentury Kantar se sice na pořadí na prvních místech nic nezměnilo, ANO však díky růstu preferencí zvětšilo svůj náskok před ODS. Do sněmovny by se dostali ještě Piráti, SPD a STAN. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura Kantar CZ pro Českou televizi.
11. 6. 2023|

Většina mladých řidičů považuje vztah s cyklisty za nepřátelský, vyplývá z výzkumu

Přes šedesát procent mladých řidičů vnímá vztah cyklistů a řidičů jako nepřátelský. Nižší je toto číslo u řidičů, kteří sami jezdí na kole. Vyplývá to z průzkumu společnosti Kantar CZ, který agentura zpracovala pro projekt Dám respekt. Hovoří také o tom, že více než třetina všech řidičů nezná pravidlo odstupu jednoho a půl metru při předjíždění cyklisty. Respondenti se shodují v tom, že lepší cyklistická infrastruktura, vzájemný respekt a větší znalost předpisů silničního provozu by přispěly ke zlepšení vztahů mezi cyklisty a šoféry.
31. 5. 2023|

ODS v novém modelu Kantaru dál oslabila, ANO by přesáhlo třicet procent

V dubnovém volebním modelu agentury Kantar potvrdilo hnutí ANO svou čelní pozici a ještě posílilo. Na zvětšení rozdílu mezi prvním a druhým v pořadí mělo ale vliv hlavně oslabení ODS. Celkem by hranici pro vstup do Poslanecké sněmovny tentokrát překonalo osm politických subjektů. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura Kantar CZ pro Českou televizi.
14. 5. 2023|

V březnovém modelu Kantaru si pohoršily vládní strany s výjimkou Pirátů. ANO vede

Hnutí ANO si v novém modelu Kantaru udrželo první pozici. Druhá ODS vykázala horší výsledek než o měsíc dřív. Z vládních členů ale nebyli občanští demokraté jediní, kteří si v modelu pohoršili. Celkem by se podle posledního průzkumu do dolní komory dostalo šest subjektů, na pěti procentech by byla i ČSSD, která v posledních volbách ze sněmovny vypadla. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura pro Českou televizi.
16. 4. 2023|

ANO by podle únorového volebního modelu Kantaru bylo první

Hnutí ANO si i v únorovém volebním modelu agentury Kantar CZ udrželo první pozici, ve srovnání s posledním průzkumem z října si polepšilo. Na druhém místě by zůstala ODS, u níž oproti minulému modelu nedošlo ke změně. Hranici pěti procent nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny by v tomto měření překročilo šest politických subjektů. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura pro Českou televizi. Také zkoumala, jak jsou lidé spokojeni s dosavadními kroky nového prezidenta Petra Pavla.
12. 3. 2023Aktualizováno12. 3. 2023, 14:51|

Rozdíly ve volebních modelech jsou minimální, konečný výsledek může něco zvrátit jen těžko, soudí sociolog

V pondělí zveřejnily volební modely agentury Ipsos a Median, o víkendu Data Collect a Kantar CZ pro Českou televizi a STEM pro CNN Prima News. Podle nich by druhé kolo prezidentské volby vyhrál Petr Pavel. Rozdíly v jejich výsledcích jsou dle ředitele společnosti STEM a sociologa Martina Buchtíka minimální. „Konečný výsledek může zvrátit něco jen velmi těžko,“ zhodnotil v Interview ČT24. Pravděpodobnost výhry je tak dle něj výrazně na straně Pavla, ačkoliv se může stát cokoliv, jak podotkl. Volební účast bude podle něj vysoká, pohybovat se bude mezi 65 a 71 procenty. Společnost totiž vnímá volbu prezidenta jako symbolicky důležitou a srozumitelnou, myslí si sociolog. Značnou roli však podle něj hrají také emoce.
23. 1. 2023Aktualizováno23. 1. 2023, 22:52|

Ve druhém kole prezidentské volby by dle agentury Median vyhrál Pavel

Druhé kolo prezidentských voleb by podle průzkumu agentury Median vyhrál bývalý vysoký představitel armády Petr Pavel, získal by 57,9 procenta hlasů. Jeho protikandidát, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš by dostal 42,1 procenta. Voleb se rozhodně chce zúčastnit 76 procent lidí, dvanáct procent to zvažuje. Výsledky průzkumu z 20. až 22. ledna, kterého ho se zúčastnilo 1161 respondentů, agentura zveřejnila na pondělní on-line tiskové konferenci.
23. 1. 2023|

Petr Pavel má větší podporu než Andrej Babiš, ukázal průzkum pro ČT

Podle průzkumu volebních preferencí, který pro Českou televizi vypracovaly agentury Data Collect a Kantar CZ, má nyní větší šance stát se prezidentem armádní generál Petr Pavel. Pokud by se volby konaly tento týden, Pavla by volilo 46 procent dotázaných, dalších sedm procent jeho volbu zvažuje. Druhému finalistovi volby, předsedovi ANO Andreji Babišovi, by nyní dalo hlas 29 procent dotázaných, dalších devět procent respondentů jeho volbu zvažuje. Zbývajících devět procent dotázaných není rozhodnutých.
21. 1. 2023|

V průzkumu pro ČT Nerudová oslabila, v druhém kole by ji i Babiše porazil Pavel

Kdyby se volil prezident tento týden, získali by podle průzkumu, který pro Českou televizi vypracovaly agentury Data Collect a Kantar CZ, v prvním kole největší podporu Petr Pavel a Andrej Babiš (ANO). V druhém kole by Pavel porazil Babiše i Danuši Nerudovou.
8. 1. 2023|

Nerudová by nyní ve druhém kole porazila Pavla i Babiše, zjistil průzkum pro ČT

V hypotetickém druhém kole prezidentské volby, kdyby se konalo v první polovině prosince, by Danuše Nerudová i Petr Pavel porazili Andreje Babiše (ANO). Ve třetím z možných soubojů mezi těmito třemi kandidáty s největší podporou pro první kolo by Nerudová porazila Pavla. Zjistil to průzkum agentur Data Collect a Kantar pro Českou televizi. Výsledky průzkumu pro první kolo ČT zveřejnila v neděli.
19. 12. 2022|

Podpora Nerudové, Babiše a Pavla pro prezidentské volby je téměř vyrovnaná, ukázal průzkum pro ČT

Do prezidentských voleb zbývají čtyři týdny. Kdyby se konaly nyní, byla by podpora Danuše Nerudové, Andreje Babiše (ANO) a Petra Pavla v prvním kole téměř vyrovnaná, kolem 26 procent. Ukazují to výsledky průzkumu, který pro ČT24 zpracovaly společnosti Data Collect a Kantar CZ. Agentury sbíraly data mezi pátým a čtrnáctým prosincem. Reprezentativní vzorek čítal 1243 respondentů. Možná statistická chyba se pohybuje od 0,5 do 2,8 procentního bodu.
18. 12. 2022|

Největší podporu pro prezidentskou volbu mají nyní Babiš a Pavel, ukázalo šetření pro ČT

Do prezidentských voleb zbývá sedm týdnů. Kdyby se konaly nyní, získali by podle průzkumu v prvním kole největší podporu Andrej Babiš a Petr Pavel. Šetření pro Českou televizi zpracovaly firmy Data Collect a Kantar CZ.
27. 11. 2022Aktualizováno27. 11. 2022, 19:10|

Volební model ukazuje propad u ANO, posílili ODS a Piráti

Hnutí ANO podle říjnového volebního modelu agentury Kantar CZ oslabilo, nadále však zůstalo na prvním místě. ODS na druhém a Piráti na třetím místě si pak podle průzkumu naopak za poslední měsíc polepšili. Celkem by pětiprocentní hranici překročilo šest politických subjektů. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura pro Českou televizi.
13. 11. 2022|

V zářijovém volebním modelu Kantaru si mírně pohoršily hnutí ANO i ODS

První pozici si v zářijovém volebním modelu agentury Kantar CZ udrželo hnutí ANO. Oproti předchozímu výzkumu si ale mírně pohoršilo stejně jako ODS na druhém místě. Nad pětiprocentní hranici by se tentokrát vyhoupla KDU-ČSL. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura pro Českou televizi.
9. 10. 2022|

Volby do sněmovny by vyhrálo ANO

Sněmovní volby by nyní podle průzkumu společnosti Kantar CZ pro Českou televizi vyhrálo hnutí ANO s 30,5 procenta hlasů, následovala by ODS s 19,5 procenta a SPD s 11 procenty. Podle nejnovějšího volebního modelu by se do dolní komory dostali ještě Piráti (8,5 procenta) a Starostové (6,5 procenta).
11. 9. 2022Aktualizováno11. 9. 2022, 14:09|

Většina obyvatel s kroky vlády v energetické krizi nesouhlasí, ukázal průzkum pro ČT

Pouze 22 procent obyvatel Česka považuje dosavadní kroky státu na pomoc občanům v energetické krizi za dostatečné. Výrazná část – 74 procent – je však názoru, že dosavadní opatření, včetně ohlášeného úsporného tarifu, nestačí. Vyplývá to z průzkumu agentury Kantar CZ pro Českou televizi. V otázce, zda vyjednávat s Ruskem o dodávkách ropy a plynu, je česká veřejnost rozpolcená.
11. 9. 2022|

ODS prohloubila ztrátu na vedoucí ANO v květnovém modelu Kantaru, Piráti by přeskočili STAN

Hnutí ANO zůstalo i v květnovém volebním modelu agentury Kantar CZ na prvním místě. ODS na druhém místě pak v modelu ztratila, stejně tak hnutí STAN, které přeskočili Piráti. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura pro Českou televizi.
12. 6. 2022|

ODS se v dubnovém modelu Kantaru dotahuje na vedoucí ANO. Zemanova podpora je dosud nejnižší

Podíl hlasů pro hnutí ANO zůstal v dubnu na stejné úrovni jako v březnu, vyplývá z nového volebního modelu agentury Kantar CZ. ODS podle průzkumu na druhém místě ale posílila, a tak se na vedoucí hnutí dotahuje. Pod pětiprocentní hranicí by z jednotlivých sněmovních stran tentokrát vedle KDU-ČSL byla i TOP 09. Výzkumníci zjistili i nízkou spokojenost s prezidentem nebo silné odmítnutí milosti pro Miloše Baláka. V té souvislosti ministr práce předestřel úvahu o snížení rozpočtu lánské lesní správy. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura pro Českou televizi.
8. 5. 2022Aktualizováno8. 5. 2022, 13:49|

ANO i ODS mají v březnovém modelu Kantaru vyšší zisk než minule

Hnutí ANO zůstalo v čele volebního modelu agentury Kantar CZ i v březnu, zvýšilo přitom náskok před ODS na druhém místě. Oba subjekty přitom dosáhly v novém modelu vyššího zisku než před měsícem. Pod pětiprocentní hranicí by v březnu zůstala z nynějších sněmovních stran KDU-ČSL. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura pro Českou televizi.
10. 4. 2022Aktualizováno10. 4. 2022, 15:48|

ANO vede, ODS je druhá, ukazuje únorový model Kantaru

V únorovém volebním modelu agentury Kantar CZ se v čele umístilo hnutí ANO s 25 procenty. Druhým nejsilnějším subjektem s 21 procenty je podle průzkumu ODS. Na preferencích této strany se podle detailní analýzy projevil postup vlády po ruské invazi na Ukrajinu. Do sněmovny by se dostaly i další strany, která tam nyní zasedají. Průzkum zpracovala agentura pro Českou televizi.
13. 3. 2022|