TÉMA

Stanislav Křeček

Soud odmítl žalobu ombudsmana ohledně Šantovky Tower v Olomouci

Olomoucký krajský soud opět odmítl žalobu úřadu veřejného ochránce práv proti územnímu rozhodnutí pro stavbu budovy Šantovka Tower blízko městské památkové rezervace v Olomouci. Investor kvůli žalobě a odkladnému účinku dosud nemohl požádat o stavební povolení. Krajský soud se případem začal znovu zabývat poté, co Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil jeho předchozí verdikt, jímž žalobu ombudsmana v březnu 2022 odmítl. Soudci i tehdy dospěli k závěru, že ochránce práv neprokázal k jejímu podání závažný veřejný zájem. Ombudsman Stanislav Křeček řekl, že pravděpodobně podá další kasační stížnost.
20. 3. 2024|

Vláda chce zřídit dětského ombudsmana, podle Křečka musí ale k funkci dodat i tým

Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček podporuje záměr vlády zřídit dětského ombudsmana. Varuje ale před vznikem jen formální instituce, řekl na tiskové konferenci. V Česku jako jedné z posledních evropských zemí dosud instituce dětského ombudsmana chybí. S jejím zřízením přitom počítá Úmluva o právech dítěte. Novela zákona, která dětského ombudsmana zřizuje, je v přípravě.
27. 2. 2024Aktualizováno27. 2. 2024, 14:29|

Nemocnice skartovala záznam o sterilizaci, ženě se po zásahu ombudsmana omluvila

Alespoň omluvy se po zásahu veřejného ochránce práv dočkala žena z Moravskoslezského kraje, která chtěla žádat o odškodnění za protiprávní sterilizaci. Nemocnice záznam o sterilizaci skartovala o třicet let dřív, než podle předpisů měla. Ombudsman o tom informoval na svém webu. Oběti protiprávních sterilizací z období od července 1966 do konce března 2012 mohou od příštího roku získat odškodné od státu tři sta tisíc korun, přihlásily se jich stovky.
19. 2. 2024|

Ombudsman: Ministerstvo nestíhá vyřizovat žádosti o odškodné za protiprávní sterilizace a chybí mu vstřícnost

Odškodné za protiprávní sterilizace provázejí podle ombudsmana Stanislava Křečka ze strany ministerstva zdravotnictví pochybení. Resort podle něj nestíhá žádosti vyřizovat ve lhůtě stanovené zákonem, v komunikaci se žadatelkami navíc nebyl vstřícný a dostatečně je nepoučoval o jejich právech. Mluvčí ministerstva zdravotnictví uvedl, že dopis ombudsmana obdrželi v pondělí a jeho závěry analyzují.
18. 10. 2023Aktualizováno18. 10. 2023, 17:23|

Baxa slibuje rychlé projednání stížností kvůli změnám v důchodech

O snížení červnové valorizace důchodů, kterou napadli poslanci hnutí ANO, by mohl Ústavní soud rozhodnout v řádu měsíců. Předseda instituce Josef Baxa to řekl České televizi. Termín podle něj zatím stanovený nebyl, soud si ale uvědomuje důležitost věci. Obecně by pak podle něj bylo vhodné, aby Ústavní soud podobné zásadní případy projednával veřejně. Slibuje si od toho větší srozumitelnost a přesvědčivost rozhodování.
15. 9. 2023|

Ukrajinští uprchlíci se adaptují na nová pravidla podpory, pomoci může nová databáze

Ukrajinští uprchlíci v Česku se vypořádávají s novými pravidly pro podporu. Centrum pro cizince Jihomoravského kraje od rána zaznamenává nápor lidí, kteří mají problém s vyplněním on-line formuláře pro žádost o humanitární dávku. Státu by mohla pomoci nová databáze ubytovacích kapacit.
3. 7. 2023Aktualizováno3. 7. 2023, 14:49|

Podpora na bydlení běženců se mění, změnu neprovází problémy

Asistenční centra pro uprchlíky v Česku se po změně pravidel pomoci nepotýkají s většími problémy. Podle mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí měli Ukrajinci dostatek času se na novelu zákona zvaného lex Ukrajina připravit. Uprchlíkům, kteří mohou pracovat, od soboty stát hradí nouzové ubytování pouze pět měsíců. Poté si ho musí platit sami, nebo se musí přestěhovat. Zdarma ho dál mají jen děti, senioři nebo handicapovaní.
1. 7. 2023|

Demonstraci v Brně související s tragédií u přehrady organizátorka odvolala

Plánovanou sobotní demonstraci v Brně související s tragickou událostí na Brněnské přehradě organizátorka Žaneta Plachetková odvolala. Upozornil na to server Romea.cz. Podle ní se chystané akce chopili nesprávní lidé a mohla mít fatální následky. V sobotu před přehlídkou ohňostrojů sedmatřicetiletý cizinec pobodal dva lidi, jeden následně v nemocnici zemřel. Podle informací médií a ze sociálních sítí je podezřelý údajně Ukrajinec, obětí byl Rom, což u části Romů vyvolalo rozhořčení a protiukrajinskou reakci.
14. 6. 2023|

Ombudsman loni řešil rekordní počet podnětů kvůli očkovací vyhlášce

Na úřad Veřejného ochránce práv loni přišlo nejvíce podání v jeho historii, přes osmnáct tisíc. Víc než polovina se týkala očkovací vyhlášky, podle které měly některé skupiny obyvatel povinné očkování proti covidu-19. Ministerstvo později vydalo vyhlášku novou a povinnost zrušilo. Úřad byl úspěšný i v napravování pochybení úředníků. Mezi velkou novou agendu patřilo řešení problémů s ukrajinskými uprchlíky.
5. 4. 2023|

Žadatelé čekají na sociální dávky i měsíce, podle ombudsmana jsou úřady práce podfinancované

Na vyplacení sociálních dávek čekají lidé v Česku mnohdy i několik měsíců. Těch, kteří je potřebují, totiž neustále přibývá, naopak zaměstnanců na úřadech práce je nedostatek. I proto mohou od února zájemci o pomoc volat na bezplatnou linku úřadu práce, kde zjistí, jak daleko je zpracování jejich žádosti, případně kdy mohou dávku očekávat. Podle ombudsmana Stanislava Křečka jsou úřady práce silně podfinancované.
1. 3. 2023|

Úřadům práce chybí přes dvě stovky pracovníků, nestíhají vyřizovat příspěvky

Úřadům práce chybí 232 pracovníků, kteří by vyřizovali dávky, nejvíc těchto neobsazených míst je v Praze, a to osm desítek. Na společném jednání sociálních výborů sněmovny a Senátu to řekl generální ředitel úřadu práce Viktor Najmon. Úřady čelí náporu žadatelů a kritice za zpožďování dávek. Situaci na úřadech kritizoval i ombudsman Stanislav Křeček.
1. 2. 2023|

Křečkovi se nelíbí komunikace s dětmi na psychiatriích

Lékaři a další zdravotníci v dětských psychiatrických nemocnicích nejsou s dětmi podle zjištění ombudsmana Stanislava Křečka zvyklí mluvit o jejich hospitalizaci nebo průběhu léčby. Dětští pacienti se tak stávají pouhým objektem péče, což může ovlivnit jak průběh, tak i úspěšnost jejich léčby, míní. Pracovníci kanceláře veřejného ochránce práv absolvovali návštěvy v pěti psychiatrických nemocnicích, souhrnnou zprávu z návštěv Křeček zveřejnil na svém webu.
7. 12. 2022|

Lidé ve vazbě nemají dostatek soukromí, upozorňuje ombudsman

Problémem v českých vazebních věznicích je nedostatek soukromí či zachování důstojnosti lidí ve vazbě. Vyplynulo to z informací pracovníků Kanceláře veřejného ochránce práv, kteří tato zařízení navštívili a zjišťovali, v jakých podmínkách obvinění žijí. Přímo špatné zacházení s nimi veřejný ochránce práv během série návštěv vazebních věznic nikde nezaznamenal. Za zásadní narušení soukromí považuje zpráva ombudsmana používání kamer v celách. Dokument ochránce práv zaslal i s doporučeními Generálnímu ředitelství vězeňské služby.
3. 11. 2022Aktualizováno3. 11. 2022, 13:46|

Poslanci schválili základní parametry rozpočtu na příští rok. Počítá se schodkem 295 miliard

Poslanci ve středu v prvním čtení schválili státní rozpočet na příští rok. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) jej předložil s navrženým schodkem 295 miliard korun. Součástí jsou některá opatření proti energetické krizi a také daň z mimořádných zisků. Její začlenění do rozpočtu ostře kritizovala opozice vzhledem k tomu, že zatím není toto zdanění bank či rafinerií schválené.
26. 10. 2022Aktualizováno26. 10. 2022, 19:30|

Novým zástupcem ombudsmana bude vládní zmocněnec Schorm

Novým zástupcem ombudsmana bude právník Vít Alexander Schorm, kterého nominoval Senát jako svého jediného kandidáta. Schorm dosud působí jako vládní zmocněnec pro zastupování České republiky před Evropským soudem pro lidská práva. Poslanci mu ve středu v tajných volbách dali přednost před dvěma kandidáty, které navrhl prezident Miloš Zeman. Ombudsman Stanislav Křeček svého nového zástupce označil za posilu pro úřad veřejného ochránce práv.
26. 10. 2022Aktualizováno26. 10. 2022, 17:21|

Senát navrhl vládního zmocněnce Schorma na funkci zástupce ombudsmana. Na závěr schůze se rozloučili končící senátoři

Senát má za sebou poslední schůzi třináctého funkčního období. Někteří senátoři, kteří ve volbách na přelomu září a října neobhajovali nebo neobhájili funkci, se tak s horní komorou rozloučili. Předtím ještě schválili nominaci vládního zmocněnece pro zastupování České republiky před Evropským soudem pro lidská práva Víta Alexandera Schorma na zástupce ombudsmana, přičemž druhého kandidáta Senát nezvolil. Funkce se uvolnila předčasně rezignací Moniky Šimůnkové. Horní komora také nominovala ekonoma Petra Musila do Národní rozpočtové rady.
12. 10. 2022Aktualizováno12. 10. 2022, 18:43|

Prezident navrhl na zástupce ombudsmana Zdeňka Koudelku a Petra Scholze

Zdeňka Koudelku (Trikolora) a Petra Scholze navrhl prezident Miloš Zeman na nové zástupce veřejného ochránce práv. O tom, kdo post obsadí, rozhodnou poslanci. Vybírat budou ze čtyř kandidátů, další dva nominuje Senát. Funkce se uvolnila předčasně rezignací Moniky Šimůnkové, která z úřadu ombudsmana odešla kvůli sporům s jeho hlavou Stanislavem Křečkem.
4. 10. 2022|

Bývalá zástupkyně ombudsmana Šimůnková rozšíří vládní radu pro lidská práva

Bývalá zástupkyně veřejného ochránce práv Monika Šimůnková se stane členkou vládní rady pro lidská práva. Ve středu to schválil kabinet. Šimůnková bude jedním ze zástupců občanské a odborné veřejnosti a akademické obce v radě.
8. 9. 2022|

Šimůnková opouští úřad ombudsmana. Měla jsem se víc bránit, říká

Zástupkyně veřejného ochránce práv Monika Šimůnková ve středu končí ve své funkci, odpoledne předá svou rezignaci předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). Za odchodem stojí dlouhodobé neshody s ombudsmanem Stanislavem Křečkem, který se podle Šimůnkové choval šikanózně. Měla jsem se víc bránit, uvádí.
31. 8. 2022|

Projednání případů se po rezignaci Šimůnkové zrychlilo, informoval ombudsman Křeček poslance

Ohlášená rezignace Moniky Šimůnkové na funkci zástupkyně ombudsmana situaci v úřadu neovlivnila, vyplynulo z vyjádření veřejného ochránce práv Stanislava Křečka na úterním jednání sněmovního petičního výboru. Šimůnková, které Křeček předtím odebral veškerou agendu, zdůvodnila odchod nesouhlasem s ombudsmanovými názory a jeho profesním i lidským přístupem. Z jednání výboru se omluvila. Rezignaci podá podle informací z kanceláře předsedkyně dolní komory ve středu odpoledne.
30. 8. 2022|

Magistrát nesmí vydat stavební povolení na Šantovku Tower, dokud neskončí řízení o stížnosti, rozhodl soud

Nejvyšší správní soud (NSS) přiznal odkladný účinek kasační stížnosti veřejného ochránce práv Stanislava Křečka v případě olomoucké Šantovky Tower. Kvůli odkladnému účinku nesmí olomoucký magistrát do skončení řízení o kasační stížnosti vydat investorovi stavební povolení. Dům má vzniknout v sousedství městské památkové rezervace v Olomouci.
29. 8. 2022|

Křeček není ombudsman na svém místě, říká Šimůnková. Zvažuje žalobu

Veřejný ochránce lidských práv Stanislav Křeček zbavil svou zástupkyni Moniku Šimůnkovou pracovní agendy, ta následně oznámila odchod z úřadu. V Interview ČT24 prohlásila, že Křečkovy důvody jsou zástupné, že ho k odebrání pracovní náplně vedla osobní msta a že není vhodným člověkem pro roli českého ombudsmana. Kvůli okolnostem svého konce v úřadu zvažuje Šimůnková žalobu.
19. 8. 2022|

Zástupkyně ombudsmana Šimůnková rezignuje. Nesouhlasí s přístupem Křečka

Zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková se rozhodla ke konci srpna rezignovat na svou funkci. Nesouhlasí s názory a profesním i lidským přístupem veřejného ochránce práv Stanislava Křečka, nechce ho už dál zastupovat a spolupracovat s ním. Křeček podle svých slov dál s Šimůnkovou ve funkci počítal.
17. 8. 2022Aktualizováno17. 8. 2022, 20:39|

Poslanci budou častěji kontrolovat práci ombudsmana. Spor Křečka a Šimůnkové je ale podle předsedy výboru osobní

Poslanecký petiční výbor se bude častěji zabývat činností úřadu veřejného ochránce práv a od ombudsmana Stanislava Křečka a jeho zástupkyně Moniky Šimůnkové bude chtít, aby s poslanci více komunikovali. Po jednání výboru, který se zabýval nynějším sporem mezi Křečkem a Šimůnkovou, to řekl jeho předseda Tomio Okamura (SPD). Výbor se nicméně nepřiklonil k žádné ze stran sporu. Křeček slíbil, že se pokusí nalézt novou formu spolupráce se svojí zástupkyní.
14. 7. 2022Aktualizováno14. 7. 2022, 13:37|