Baxa slibuje rychlé projednání stížností kvůli změnám v důchodech

Události: Spory kvůli důchodům (zdroj: ČT24)

O snížení červnové valorizace důchodů, kterou napadli poslanci hnutí ANO, by mohl Ústavní soud rozhodnout v řádu měsíců. Předseda instituce Josef Baxa to řekl České televizi. Termín podle něj zatím stanovený nebyl, soud si ale uvědomuje důležitost věci. Obecně by pak podle něj bylo vhodné, aby Ústavní soud podobné zásadní případy projednával veřejně. Slibuje si od toho větší srozumitelnost a přesvědčivost rozhodování.

ANO se obrátilo na Ústavní soud v případě schváleného návrhu na omezení letošní červnové valorizace důchodů. Hnutí se chce na Ústavní soud obrátit i v případě novější novely schválené v létě, která upravuje mimo jiné předčasné odchody do důchodu. Nově bude možné jít do penze maximálně o tři roky dřív, zvyšuje se její krácení a omezuje valorizace. Prodlužuje se také nutná doba pojištění.

Kvůli způsobu projednávání novely ve sněmovně i jejímu obsahu chtějí zástupci hnutí ANO podat návrh na zrušení části zákona nejpozději na přelomu října a listopadu. Teď na něm se svými právníky pracují. „Zejména se zaměříme na změnu v oblasti předčasných důchodů, tam to považujeme skutečně za naprosto alarmující,“ nastiňuje předsedkyně poslaneckého klubu a místopředsedkyně hnutí ANO Alena Schillerová.

Předčasný důchod
Zdroj: Novela o důchodovém pojištění

„Vyzýváme hnutí ANO, abychom to podali společně, protože nás je v Poslanecké sněmovně jen 20 poslanců a k podání této ústavní stížnosti je potřeba 41 poslanců,“ dodává místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru Lucie Šafránková (SPD). Podle Schillerové s ní ale o společném podání nikdo nejednal. Návrh chce ANO dát k Ústavnímu soudu samo. Ministr práce opoziční kritiku odmítá.

„Tato opozice, především hnutí ANO, mohla osm let všechny tyto věci řešit, mohli tady mít důchodovou reformu podle toho, jak by si oni představovali, jaký by byl ideál. Neudělali vůbec nic,“ sdělil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Věří, že obě novely před Ústavním soudem obstojí.

Kriticky se vyjádřil i ombudsman

Sněmovna návrh schválila koncem července. Senát o necelý měsíc později. Prezident ho dostal k podpisu čtyřiadvacátého srpna. Vláda chtěla, aby jeho většina platila už od září. Petr Pavel měl k němu ale výhrady a podepsal ho na začátku tohoto měsíce. Účinnost se tak posunula na říjen.

Kriticky se k návrhu vyjadřoval i ombudsman právě kvůli rychlému zpřísnění podmínek odchodu do předčasného důchodu. „Podepsal to ve lhůtě, která umožnila řadě lidí odejít do předčasné důchodu. Diskuze, které kolem toho probíhají, svědčí o nejednotě společnosti, a je proto podle mě třeba, aby Ústavní soud vyslovil nějaký názor, který bude obecně akceptován,“ prohlašuje ombudsman Stanislav Křeček.

Novela o důchodovém pojištění
Zdroj: Poslanecká sněmovna

Ústavní soud slibuje rychlé projednávání, které by v takových případech mohlo být i veřejné. „Myslím si, že by to byl dobrý příspěvek k tomu, aby nejsložitější případy veřejnost dokázala pochopit, porozumět jim, jaké argumenty přinášejí účastníci a jak soud uvažuje, když pak rozhodne nebo proč rozhodl tím způsobem či jiným,“ říká Baxa.

Od začátku roku do poloviny prázdnin podalo žádost o důchod kolem 140 tisíc lidí. Těch předčasných byla zhruba polovina.