Režisér a scenárista Haggis musí zaplatit odškodnění za znásilnění

Kanadský režisér, scenárista a producent Paul Haggis musí zaplatit nejméně 7,5 milionu dolarů (179 milionů korun) jako odškodnění za znásilnění publicistky Haleigh Breestové ve svém bytě v roce 2013. Podle agentury Reuters o tom rozhodl soud v New Yorku. Breestová byla jednou ze čtyř žen, které Haggise veřejně obvinily ze sexuálního zneužití, Haggis obvinění popřel.

Někdejší publicistka Breestová v roce 2017 oznámila, že ji znásilnil. Podle Breestové se tak stalo poté, co ji po premiéře filmu přiměl, aby s ním šla do jeho bytu na Manhattanu.

„Spravedlnosti bylo učiněno zadost,“ uvedl advokát Breestové Ilann Maazel. Dodal, že jde o velké vítězství nejen pro ni, ale i pro celé hnutí proti sexuálnímu zneužívání MeToo.

Newyorský soud vydal verdikt po patnácti dnech projednávání občanskoprávního sporu.

V červnu byl Haggis zatčen italskými úřady a více než dva týdny držen ve vazbě kvůli obvinění ze sexuálního napadení a ublížení na zdraví s přitěžujícími okolnostmi. I tato obvinění Haggis popřel.

Haggis je autorem scénářů k filmům Million Dollar Baby či Crash, za nějž má Oscara. Crash nebo Tři dny ke svobodě také režíroval.