V Rusku výrazně zlevnily nemovitosti, i kvůli útěkům před mobilizací

Události: Mobilizace v Rusku zlevnila byty (zdroj: ČT24)

Až o 30 procent, v některých případech i o více než milion rublů, se od konce září snížily ceny bytů a domů v Rusku. Za razantní pokles podle odborníků může částečná mobilizace, před kterou ze země uprchlo do zahraničí přes 700 tisíc obyvatel. Ti se teď snaží co nejrychleji a často s velkou slevou svoje byty prodat.

Vedoucí realitní kanceláře O-City v Moskvě Xénie Tombovcevová prodává luxusní apartmán v mrakodrapu ruské metropole za 160 milionů rublů (padesát milionů korun). Jde o jeden z mála bytů, jehož cena neklesá. „Majitel zná jeho cenu a nechystá se opustit Rusko, proto nebude levnější. Naopak zdraží, jestli trh poroste,“ popsala.

Ke snížení cen většiny bytů podle ní přispěl nejen útěk před mobilizací, ale i velmi rychlý zájem spekulantů o zlevněné nemovitosti. „Je hodně investorů, kteří teď využívají současnou situaci, skupují byty, které pak výhodně prodají,“ komentuje.

Sázejí na to, že většina ze 700 tisíc Rusů, kteří utekli, se bude chtít do vlasti zase vrátit. Teď ale potřebují emigranti peníze a nemovitostí v Rusku se snaží zbavit.

„Prodává se teď jinak. Hodně přes plnou moc nebo přes elektronické podpisy. Člověk, který je v zahraničí, v jiném státě, může nakládat velmi omezeně se svojí nemovitostí,“ přiblížila majitelka moskevské realitní kanceláře BEST Anastasija Archipovová.

Zaměřuje se na byty pro ruskou střední třídu. Zájem lidí o nové bydlení, i když ho teď lze pořídit výrazně levněji, ale je o deset až patnáct procent nižší než loni. Ceny bytů tak podle ní budou dál klesat. „Začalo to už letos v únoru, nezpůsobilo to jenom září. 21. září jenom potvrdilo pád cen na realitním trhu, ty budou klesat dál,“ předpokládá.