Po půl století končí Le Penovi v čele Národního sdružení. Předsedou se stal Bardella

Sedmadvacetiletý europoslanec Jordan Bardella nahradí v čele francouzského Národního sdružení (RN) Marine Le Penovou, rozhodli straníci na sjezdu. Bardella jednoznačně porazil svého protikandidáta Louise Aliota, a stane se tak prvním předsedou strany, který nepochází z rodiny Le Penů.

Bardella, který RN jako výkonný předseda vede už od loňského září, dostal skoro 85 procent hlasů. Aliot, bývalý partner Marine Le Penové, získal patnáct procent.

Dosavadní šéfka RN Marine Le Penová, která partaj vedla od roku 2011, se rozhodla tento post opustit a vést poslanecký klub v Národním shromáždění. Bardella, který byl jasným favoritem v souboji o nástupnictví, už před sjezdem agentuře Reuters řekl, že výměna v čele RN bude „malou kulturní revolucí“ právě vzhledem k tomu, že v předsednickém křesle poprvé nebude nikdo z rodiny Le Penů.

Národní sdružení je součástí francouzské politiky rovné půlstoletí. Pod názvem Národní fronta (FN) ji v roce 1972 založil Jean-Marie Le Pen, který ji po bezmála čtyřech dekádách svěřil nejmladší ze svých tří dcer Marine.

Ta image krajně pravicové strany poněkud zjemnila a učinila ji přijatelnější pro širší spektrum voličů. V letošních parlamentních volbách získala RN 89 mandátů, a je tak nejsilnějším opozičním subjektem. Oba dosavadní vůdci strany se také probojovali do druhého kola prezidentských voleb ve Francii, a to v letech 2002, 2017 a 2022.

Bardella vystudoval ekonomii a společenské vědy na soukromé střední škole v Saint-Denis, poté se na pařížské Sorbonně věnoval geografii, ale studia opustil, aby se naplno angažoval v politice.

Činný je v ní už od útlých let, do Národní fronty (později Národního sdružení) vstoupil v šestnácti letech, dle svých slov „více kvůli Marine Le Penové než kvůli Národní frontě“. O tři roky později se stal tajemníkem strany pro departement Seine-Saint-Denis jako vůbec nejmladší funkcionář v historii této strany.

V roce 2015 Bardella získal křeslo radního v departementu Île-de-France, posléze založil organizaci Patrioti z předměstí, která usiluje o „rozchod s městskou politikou a kontakt s voliči v zapomenutých územích republiky“. Bardella kandidoval v parlamentních volbách 2017, ale neuspěl.

Po porážce Le Penové v prezidentských volbách 2017 se Bardella stal mluvčím strany a také lídrem Národní fronty mladých. V třiadvaceti letech byl hlavním kandidátem subjektu do Evropského parlamentu. List Libération ho tehdy nazval „loutkou Marine Le Penové“ a mnoho voličů v něm vidělo nezkušeného mladíka, Bardella ale uspěl a stal se druhým nejmladším europoslancem v historii EU.

Bardella je odpůrcem toho, aby Francie podepisovala nové smlouvy o volném trhu, stojí proti sňatkům osob stejného pohlaví, prosazuje omezení sociálních služeb pro ilegální přistěhovalce a podporuje legalizaci konopí pro léčebné účely. Podle listu Le Monde je jeho vzorem italský populista Matteo Salvini.

V roce 2021 Bardella v příspěvku na Facebooku podpořil krajně pravicovou organizaci Génération Identitaire, kterou francouzská vláda rozpustila kvůli podněcování rasové nenávisti a násilí. Facebook v reakci odstranil jeho příspěvek a omezil mu účet. Poté, co byl muslim Ali Rabeh v roce 2021 znovuzvolen starostou města Trappes in 2021, Bardella označil v rozhlasové stanici Europe 1 toto město za „islámskou republiku,“ což vyvolalo kritiku a také žalobu.

Jordan Bardella
Zdroj: Reuters/Christian Hartmann