Rusko pozastavuje dohodu s Ukrajinou o vývozu obilí. Kvůli útokům na Krymu

Rusko po sobotních útocích na lodě na Krymu pozastavuje svoji účast na dohodě o vývozu zemědělských produktů z ukrajinských přístavů. Oznámila to ruská státní agentura TASS s odvoláním na prohlášení ministerstva obrany. Podle ruských úřadů ukrajinské drony zaútočily na Černomořskou flotilu v krymském přístavu Sevastopol. Napadené lodě se údajně podílely na zajištění obilného koridoru. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba prohlásil, že Kreml používá falešnou záminku.

Ruské ministerstvo v prohlášení uvedlo, že s ohledem na „teroristický čin“ Ukrajinců za údajné účasti britských expertů proti lodím Černomořské flotily a civilním plavidlům podílejícím se na zajištění bezpečnosti obilného koridoru pozastavuje ruská strana svoji účast na plnění dohod o vývozu zemědělských produktů z ukrajinských přístavů.

Ruské ministerstvo tvrdí, že útoky dronů byly z velké části odraženy a mírně poškozena byla ruská minolovka. Z výcviku ukrajinských vojáků, kteří se na útoku prý podíleli, obvinila Moskva příslušníky britského námořnictva. Nepředložila však pro své tvrzení žádné důkazy.

Kuleba na svém účtu na Twitteru kromě obvinění Ruska z falešné záminky pro zablokování obilného koridoru vyzval všechny státy, aby požadovaly po Rusku, aby s vrátilo k plnění svých závazků. Šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak po útocích na Krymu obvinil Rusko z „vydírání“ a „vymyšlených teroristických útoků“ na vlastním území.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj řekl, že pozastavení dohody o vývozu obilí ze strany Ruska vyžaduje silnou mezinárodní reakci OSN a skupiny velkých ekonomik světa G20. Rusko podle něj záměrně vyvolává potravinovou krizi a mělo by být z G20 vyloučeno.

Organizace spojených národů uvedla, že je v kontaktu s ruskými úřady. „Je nezbytné, aby se všechny strany zdržely jakéhokoliv jednání, které by ohrozilo černomořskou obilnou iniciativu, což je velmi důležité humanitární úsilí, které má jednoznačně pozitivní dopad na přístup k potravinám pro miliony lidí na celém světě,“ uvedl mluvčí OSN Stéphane Dujarric.

Americký prezident Joe Biden prohlásil, že rozhodnutí Ruska je skandální a zvýší hladomor. Mluvčí americké Národní bezpečnostní rady Adrienne Watsonová předtím uvedla, že Rusko používá potraviny jako zbraň, což má přímý dopad na země v nouzi a ceny potravin po celém světě. Zhoršuje se tím již nyní vážná humanitární krize.

Dohoda z července

Na základě dohody z letošního července, kterou mezi zeměmi pomohla sjednat OSN a Turecko, mohla Ukrajina obnovit vývoz obilí a hnojiv přes Černé moře, který se zastavil po ruské invazi a poté, co Rusové ovládli černomořské trasy. Dohoda o vývozu z Ukrajiny byla sjednána na sto dvacet dnů.

Šéf humanitární pomoci OSN Martin Griffiths přitom ve středu uvedl, že je „poměrně optimistický“, že dohoda o vývozu z ukrajinských přístavů bude po polovině listopadu prodloužena, připomíná agentura Reuters.

Ukrajina je jedním z největších vývozců zemědělských plodin na světě. Podle BBC na ni připadá dvaačtyřicet procent slunečnicového oleje, šestnáct procent kukuřice a devět procent pšenice prodávaných na globálním trhu.