Katar zneužil stovky tisíc dělníků na stavbách pro fotbalový šampionát, FIFA chystá odškodňovací fond

Horizont ČT24: Katar zneužívá dělníky na stavbě pro fotbalové MS (zdroj: ČT24)

Zástupce světové fotbalové asociace FIFA v principu souhlasí se zřízením mezinárodního fondu pro zahraniční dělníky v Kataru. Měsíc před vypuknutím prvního mistrovství světa v arabské zemi čelí organizace kritice Rady Evropy i lidskoprávních agentur. Dle britského tisku zahynulo na stavbě stadionů v bohatém emirátu za posledních jedenáct let šest a půl tisíce dělníků, desítky tisíc utrpěly zranění. Odškodňovací fond by měl mít 440 milionů dolarů.

Na mistrovství světa ve fotbale má přijet přes milion dvě stě tisíc diváků a Katar na pompézní akci nešetří. Buduje sedm stadionů, stovku hotelů, letiště i nové metro. Luxus je ale vykoupený utrpením. Dělníci se při stavbě zázemí nezastaví, pracují v úmorných teplotách, ve dne i v noci.

Jako elektrikář při výstavbě infrastruktury pracoval i Birendra z Nepálu. Měsíčně dostával výplatu v přepočtu necelých sedm tisíc korun. „Zaměstnavatel mi neplatil, když měl. Někdy uplynuly dva tři měsíce, aniž by mi něco dal.“ 

Birendra pracoval takřka bez pauzy, utrpěl několik vážných zranění. Když už nebyl schopný pracovat, zaměstnavatel ho vyhodil. „Veškeré peníze, které jsem vydělal v Kataru, jsem utratil za léčbu. Můj bratr utratil všechny své úspory, je na mizině.“

AI: Katar zneužil stovky tisíc dělníků

Podle Amnesty International Katar během dvanácti let připrav zneužil na stavbě podobně jako Birendru stovky tisíc dělníků. Britský deník The Guardian ze statistiky velvyslanectví v Kataru zjistil, že za jedenáct let na stadionech zemřelo přes šest a půl tisíce pracovníků z jižní a jihovýchodní Asie.

Katar během slyšení v Radě Evropy tvrdil, že pracovní podmínky neustále zlepšuje. „Náš svědomitý proces zahrnuje úzkou spolupráci s firmami, implementace standardů. Poučujeme je o povinnostech v oblasti lidských práv,“ prohlásil poradce katarské komise pro práva pracovníků Mahmúd Qutub.

Západ to ale odmítá. Podle Parlamentního shromáždění Rady Evropy je situace v zemi Perského zálivu stále alarmující. „Počet tragických nehod se stále pohybuje v řádu stovek. Prosazování nových pravidel není efektivní. Pracovníci nemají právo se shromažďovat,“ upozornil předseda jednání Parlamentního shromáždění rady Evropy o situaci v Kataru George Foulkes.

Režim se snaží realitu skrýt

Podle organizace Human Rights Watch Katar jen v srpnu deportoval šedesát zahraničních dělníků, protože protestovali proti špatným podmínkám. Na veřejnost se dostaly záběry z jedné z ubytoven, kde jsou tmavé malé ložnice pro velké množství lidí i špinavé umývárny.

Jde o vzácné svědectví o kruté realitě, kterou se Dauhá snaží skrýt, neboť novinářům i odborům v kontaktu s dělníky brání. „Brání nám bezpečně cestovat na stavbu nebo do ubytoven. I kdybych se s lidmi snažil mluvit a propašovali nás, říkají, že je to riskantní,“ uvedl lídr odborového svazu Světové organizace stavařů Gunde Odgaard. 

Kritika dopadá i na mezinárodní fotbalovou asociaci FIFA, že režim podporuje. Některé norské a anglické fotbalové hvězdy vyzývaly k bojkotu šampionátu. FIFA teď slíbila, že zřídí fond pro zraněné dělníky.