Přední ukrajinský kolaborant v Chersonské oblasti je po smrti

Zástupce šéfa ruské okupační správy Chersonu Oleksij Kovaljov je po smrti. Podle informací ukrajinských a ruských médií se stal obětí vraždy ve svém domě, na jeho těle byly známky bodnutí do krku a průstřelu hlavy. Kovaljov byl ukrajinským poslancem za vládnoucí stranu Sluha lidu prezidenta Volodymyra Zelenského. Po začátku ruské invaze ale přešel na stranu okupantů.

U Kovaljovova těla byla nalezena brokovnice registrovaná na jeho jméno. V nemocnici podle dostupných informací skončila Kovaljovova žena, která podlehla bodným zraněním v oblasti krku.

„Okolo jeho domu se pohybuje mnoho okupačních sil,“ napsal Kyiv Post. Server poukazoval na to, že Kovaljov byl bohatým podnikatelem v zemědělství a po začátku okupace zařídil dodávky obilí a soli do Ruska přes okupovaný Krym.

Ukrajinské úřady Kovaljova stíhaly pro zradu.

O úmrtí zástupce šéfa okupační správy Chersonské oblasti informoval také regionální armádní šéf Serhij Chlan. Podotkl, že zprávy je nutné ověřit, ale o Kovaljovově smrti se zmínila také ruská média, i když zprávy obratem smazala, zdůraznil. Server Ukrainian News upozornil rovněž na prohlášení dalšího kolaboranta Oleha Carjova, který Kovaljovu smrt potvrdil.

V pondělí večer o úmrtí předáka loutkové okupační správy informovala také ruská státní agentura RIA Novosti.

Podle ukrajinských médií došlo k pokusu o vraždu Kovaljova už 30. června, tehdy ale exposlanec přežil. Ještě osm dní předtím v Chersonské oblasti explodovalo jeho auto.