Izrael zažije páté volby za poslední tři roky, favoritem je expremiér Netanjahu

Horizont ČT24: Páté volby v Izraeli za poslední tři roky (zdroj: ČT24)

Izrael zažívá už pátou předvolební kampaň k parlamentním volbám za poslední tři roky. V průzkumech vede bývalý premiér Benjamin Netanjahu. Současný předseda vlády Jair Lapid však náskok stahuje díky rozhodnému postoji v poslední konfrontaci s teroristy z Gazy. Opakující se scénáře ohledně voleb ale nechávají Izraelce uprostřed žhavého léta spíše netečné.

Tel Aviv si tak místo kampaně užívá plážovou sezonu. U pláže oslovil štáb ČT24 sekulární Židovku Adi, která byla u moře s kamarádkami. „Volby se konají pořád dokola. A vypadá to, že to nikam nevede,“ míní mladá žena. „V našem městě řešíme především problémy s drahotou. Lidé nevědí, jak vyjít s penězi, platy nejsou dobré,“ vysvětluje Faíd z telavivské Jaffy.

Na promenádu se přišel podívat i věřící Žid Oz z nedalekého města Bnej Brak. „V izraelské společnosti je po celé ty poslední roky jasná pravicová většina. Důvod, proč nejde sestavit vládu, je jen ego lidí okolo Benjamina Netanjahua, kteří pořád řeší, zda 'Netanjahu ano', nebo 'Netanjahu ne',“ říká Oz.

Netanjahu versus Lapid

Navzdory zdánlivému letnímu bezčasí se volby blíží a voličské preference se mírně proměňují.

Počátkem srpna průzkumy poprvé ukázaly, že pravice vedená Benjaminem Netanjahuem může získat většinu dvaašedesáti mandátů. Jeho odpůrci by ani v pestré pravo-levo-arabské koalici na většinu nedosáhli. Jenže následovala třídenní konfrontace mezi Izraelem a islamisty v Gaze, během níž Netanjahu utlumil kampaň a podpořil vládu.

Daleko viditelnější byl po dobu bojů premiér Jair Lapid. „Vojenské špičky islámského džihádu v Gaze byly zničeny během tří dnů díky síle a chytrosti izraelské armády,“ deklaroval tehdy izraelský šéf vlády a předseda strany Ješ Atid.

Průzkumy sice ukázaly, že po bojích se voličské preference změnily jen nepatrně, ale i to stačilo k tomu, aby se těsná Netanjahuova většina rozplynula. Netanjahu ovšem zůstává jasným lídrem izraelské pravice. Ve středu opět triumfoval v primárkách strany Likud. „Toto je svátek pro stranu Likud, která vede národovecký blok a která musí i vést stát Izrael,“ prohlásil.

Netanjahu versus Lapid. Postavy volebního klání jsou dopředu jasné. O tom, zda dokáže jeden z nich sestavit vládu, rozhodnou drobné posuny v náladách voličů a také výsledky menších stran. Volby se konají 1. listopadu.