Na Ukrajinu dorazily britské Stormery, německé Gepardy a polské tanky

Na Ukrajinu dorazilo prvních šest britských Stormerů vybavených odpalovacím zařízením pro střely protivzdušné obrany, napsal ruskojazyčný server stanice BBC s odvoláním na poradce ukrajinského ministra vnitra. Už v pondělí Kyjev i Varšava informovaly o příjezdu prvních německých samohybných protileteckých systémů Gepard a polských tanků PT-91 Twardy.

„Jsem si jist, že naši bojovníci je velmi dobře využijí,“ konstatoval k dodávce britských strojů Anton Heraščenko, poradce ukrajinského ministra vnitra.

Británie patří mezi státy, které zemi vzdorující ruské invazi poskytly během uplynulých pěti měsíců značnou vojenskou pomoc. Londýn to, že Ukrajině dodá mimo jiné menší počet obrněných vozidel Stormer, avizoval s předstihem.

Nejde o jediné těžké zbraně, které Kyjev v posledních dnech obdržel od západních partnerů. V pondělí ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov informoval o polské dodávce tanků PT-91 Twardy. Oznámení následně potvrdil mluvčí polské agentury pro vyzbrojování Krzysztof Platek. Neupřesnil počet poslaných strojů, označil ho ale za „značný“.

„Přítel v nouzi je skutečný přítel. Jsme velmi vděčni našim polským přátelům,“ vzkázal šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.

První Gepardy a polské tanky

V Polsku vyrobené tanky PT-91 Twardy jsou v podstatě modernizované stroje sovětské konstrukce T-72. O jejich možném předání Ukrajině se spekulovalo už nějakou dobu. Varšava už dříve poskytla Kyjevu více než 240 tanků T-72. Na začátku měsíce za stroje poděkoval Polsku, ale také Česku, náčelník ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj.

Polský vicepremiér a ministr obrany Mariusz Blaszczak před časem informoval, že výzbroj polské armády mezitím doplní starší tanky Abrams, odkoupené od USA, aby vyplnily mezeru po předání tanků T-72 Ukrajině. První stroje do Polska dorazily minulý týden. Varšava se chystá mimo jiné pořídit také nejnovější verzi tanků M1A2 Abrams a jihokorejské tanky K2.

Vedle polských tanků na Ukrajinu dorazily rovněž tři německé samohybné protiletecké systémy Gepard. Kyjev očekává dodávku patnácti systémů. Berlín nedávno zveřejnil seznam výzbroje, kterou dodá Ukrajině, a bylo mezi ní i 30 systémů Gepard, podotkla Jevropejska pravda.