Tunisané v referendu s nízkou účastí podpořili změny ústavy, uvádí průzkum

Tunisané v pondělním referendu, které provázela slabá účast, velkou většinou podpořili změny ústavy posilující prezidentské pravomoci. Podle agentury Reuters to vyplývá z průzkumu provedeném na základě dotazování u hlasovacích místností. Prezident Kaís Saíd, který právě před rokem rozpustil parlament v zájmu ukončení politické krize a převzal většinu pravomocí, vyzýval občany k účasti. Opozice, včetně donedávna nejsilnější parlamentní strany An-Nahda, vyzvala k bojkotu.

Souhlas s navrženými změnami vyjádřilo 92,3 procenta hlasujících, uvedl institut Sigma Conseil v průzkumu zveřejněném státní televizí. Plebiscitu, u něhož nebylo stanoveno žádné kvorum, se patrně zúčastnilo na 25 procent oprávněných voličů. Podle institutu mezi 1,8 a 1,9 milionu z 9,3 registrovaných voličů vyslyšelo výzvu opozice a hlasování bojkotovalo.

Volební místnosti se uzavřely v pondělí ve 23:00 SELČ, první oficiální výsledky se podle agentury AFP očekávají v úterý dopoledne.

Zrada arabského jara?

Lidé odpovídali na otázku, zda podporují návrh ústavy Tuniské republiky. Pro uznání výsledku není třeba splnit žádné kvorum.

Saíd po odevzdání hlasu v Tunisu vyzval občany, aby novou ústavu schválili a umožnili „ustavit novou republiku založenou na skutečné svobodě, skutečné spravedlnosti a národní cti“.

Podle stanice BBC sice část Tunisanů jeho kroky podporuje, ale zbytek je považuje za zradu revolučních událostí zahájených právě v Tunisku a označovaných za arabské jaro.

Demokratizace zastavena

Tunisko bylo považováno za jedinou arabskou zemi, jíž se po revoluci podařilo ustavit demokratické instituce. Byl svržen prezident Zín Abdiín bin Alí a Tunisko mířilo k demokratickému systému. Saíd ovšem loni tento trend zastavil, rozpustil parlament, odvolal premiéra i vládu. Podle kritiků nová ústava oslabuje parlamentní systém a soustřeďuje moc v rukou prezidenta.

Nová ústava, kterou napsala Saídem vybraná skupina lidí, dává prezidentovi právo jmenovat předsedu vlády i ministry a podle svého uvážení je odvolávat. Prezident bude potvrzovat zákony a předkládat parlamentu legislativní texty, které bude považovat za „přednostní“.

Bývalý profesor práv Sádik Bilaja, jehož Saíd pověřil přípravou ústavy, konečný text neschválil. Podle něj „otevírá cestu k diktátorskému režimu“. Opozice a některé nevládní organizace tvrdí, že je nový základní zákon napsán „na míru Saídovi“, neumožňuje kontrolu moci a umožní vládu autoritativního prezidenta, který se nebude muset nikomu zodpovídat.

AFP napsala, že se Tunisko bude i po referendu potýkat se špatnou ekonomickou situací, vysokou mírou nezaměstnanosti, rychlou inflací a rostoucím počtem chudých občanů. Tunisko je na pokraji platební neschopnosti a vyjednává s Mezinárodním měnovým fondem o další půjčce.