Obyvatelé ukrajinských vesnic u hranic s Ruskem se obávají nového pozemního útoku

Události: Život ve vesnicích u rusko-ukrajinské hranice (zdroj: ČT24)

Podle amerických vojenských analytiků se Rusko chystá znovu udeřit na východoukrajinský Charkov. Štáb ČT s reportérem Andreasem Papadopulosem natáčel v Sumské oblasti, ve vesnicích v bezprostřední blízkosti rusko-ukrajinské hranice, kde lidé vnímají riziko spojené s novou invazí velmi intenzivně.

Na jaře zdolala ruská obrněná kolona první linie ukrajinské obrany v oblasti během pár hodin. Invazní síly se chtěly probojovat až ke Kyjevu. Po neúspěchu se stáhly zpět na své území.

Těsně kolem rusko-ukrajinské hranice se nyní pohybují předsunuté hlídky, které mají varovat před dalším ruským útokem. Mimořádně důležité je kvalitní maskování, nebezpečí přichází v posledních týdnech shora. „Stíhačky, dělostřelectvo,“ vyjmenovává velitel ukrajinské jednotky Dmytro.

Raketa zničila i místní školu. Dopadla do třídy, ve které se vyučovala ukrajinština. „Zda je v tom symbolika? Ne, spíš to jen ukazuje, jak jsou vůči nám agresivní,“ míní voják, který si nechává říkat Fomič.

Zničený hřbitov v Sumské oblasti
Zdroj: ČT24

Ani mrtví tu nemají klid – jedna z ruských raket dopadla i na hřbitov. „Zničilo to asi deset hrobů,“ popisuje Fomič u kráteru, kolem kterého jsou rozházené poškozené náhrobky.

Ukrajinci na rozdíl od jara budou každý cíp země hájit, budují proto další a další zákopy. „Potřebujeme víc moderních zbraní a víc dělostřeleckých systémů. Protože jinak nás početně udolají,“ upozorňuje velitel Dmytro.

Život ve sklepě

Nebe ovládají Rusové už teď. Ani útěk za novou obrannou linii proto pro místní neznamená bezpečí. Na okraj Krasnopilu dopadla raketa, dva důchodci vyvázli z trosek svého domu jen tak tak.

Už se zde stalo zvykem přečkávat noci ve sklepeních. Sirény znějí pravidelně až do rána. „Náš sklep je velký. Je tam postel a jídlo. I voda. Jsme v něm pořád,“ popisuje se slzami v očích Vasylina, obyvatelka obce Hrabovska.

Podle rozvědky roste riziko, že se Rusové pokusí o nový útok. Vytouženého klidu se tedy místní zatím zřejmě nedočkají.