Máme důkazy o kolaboraci starosty Svjatohirsku, tvrdí hlava Doněcké oblasti

Studio ČT24: Rusové ovládají více než polovinu Doněcké oblasti (zdroj: ČT24)

Ukrajina má pod kontrolou méně než polovinu území Doněcké oblasti, řekla v rozhovoru pro ČT24 hlava regionu Pavlo Kyrylenko. Intenzivní ostřelování ničí infrastrukturu, a mnoho lidí tak zůstává bez dodávek plynu a elektřiny.

Podle Kyrylenka má Ukrajina k dispozici informace a fotodokumentaci, které potvrzují, že starosta ukrajinského města Svjatohirsk spolupracuje s Rusy a správou takzvané Doněcké lidové republiky. Země situaci prý hodnotí jako velmi závažnou a bývalý starosta bude podle něj obviněn z vlastizrady.

V současnosti Ukrajina kontroluje méně než polovinu Doněcké oblasti, především oblasti na severu. Jedním z míst, které Rusové neobsadili, je i město Bachmut, které nyní čelí silnému ostřelování. Rusové cílí podle Kyrylenka především na infrastrukturu a obytné čtvrti. „Snažíme se odtamtud lidi evakuovat, ale evakuace bude možná až poté, co ustane intenzivní ostřelování,“ řekl.

Infrastruktura v celé oblasti je zničená, a dodávky plynu jsou proto zastaveny. Stejně tak jsou kvůli ostřelování pravidelně přerušovány dodávky elektřiny. Ukrajina se proto nyní snaží přesunout klíčovou trafostanici, aby ji ochránila před ruskými útoky.

Elektrická infrastruktura zůstává funkční především v centrální oblasti. Naopak bez elektřiny jsou obce, které se nacházejí blízko frontové linie a kde už není možné obnovit elektrické linky.