Dělostřelecké zbraně nabývají ve válce na důležitosti. Zacházet s nimi učí Ukrajince američtí dobrovolníci

Události: Ukrajina má málo dělostřeleckých zbraní (zdroj: ČT24)

Ukrajinská armáda přesouvá svá stará děla z pozice na pozici, každý den z nich vypálí pět až šest tisíc granátů. Podle zpravodaje ČT na Ukrajině Jakuba Szántó je Ruskem rozpoutaná válka čím dál více dělostřelecká. Uprostřed čekání na moderní dalekonosné systémy ze Západu tak spočívají ukrajinské naděje na starých sovětských zbraních. Ani ty nové ale nejsou ihned připraveny k použití – nejprve je třeba vycvičit obsluhu. S tím pomáhají na Ukrajině američtí dobrovolníci.

Podle zpravodaje jsou do bojů stále ve větší míře zapojovány dělostřelecké zbraně. „Rusové mají, alespoň podle ukrajinských generálů, na některých úsecích fronty dvanáct až patnáct děl na jedno ukrajinské. Také to, že na jeden ukrajinský granát dokáží Rusové vypálit deset, ukazuje, co hlavně (Ukrajincům) chybí,“ vypočítává Szántó. Ukrajinským vojákům v předních liniích navíc omezený dostřel starých děl neposkytuje potřebnou ochranu – Rusové dostřelí dál. A využívají toho naplno jak na východní, tak i na jižní frontě.

Díky pokračujícím dodávkám moderních západních zbraní však Rusko nedokázalo ovládnout ukrajinský vzdušný prostor. Západní zbraně ovšem samy o sobě nestačí, nezbytný je také výcvik v jejich používání.

Na jedné z maskovaných základen působí američtí instruktoři. „V tuto chvíli je naším úkolem naučit celou jednotku používat protitankové střely Javelin. Přihlásili jsme se na frontu, ale zatím nám řekli, že to je příliš nebezpečné. Takže jsme zatím tady,“ říká Američan Pete. Další z dobrovolníků, Jack, prý strávil v armádě šestatřicet let. „Z toho čtyřiadvacet jako tankista a dalších dvanáct let jako pěšák,“ říká Američan.

Nejmladší ze skupiny je Steve. Na rozdíl od obou kolegů nemá vojenské zkušenosti. Byl ale rozhodnutý nabídnout své technické dovednosti. I ty se ukrajinské armádě hodí. „Jsem tu týden a půl a věnuji se hlavně opravování aut. Jsem mechanik a z domova mám certifikaci na opravu obrněných vozidel,“ vypráví. Identita všech dobrovolníků byla z bezpečnostních důvodů pozměněna.

Evropská podpora nestačí

Ukrajinská generalita spočítala, že na vyhnání Rusů by potřebovala tisíc děl, dvě stě raketových systémů, pět set tanků a dva tisíce dalších obrněnců. V takovém množství ale dodávky zdaleka nepřicházejí, a tak nastupuje improvizace. Velmi se osvědčilo opravovat ukořistěnou nebo opuštěnou ruskou výzbroj. Na ni místní vojáci výcvik mají.

Opravit ukořistěné zbraně a poslat je zpátky do boje proti bývalým majitelům je otázkou hodin, nejdéle dní. „Právě jsme opravili bojové opravárenské vozidlo, které jsme dostali od našich ochotných sousedů, od našich protivníků z Ruské federace,“ říká velitel opravárenské jednotky Andrej Makarenko.

V dílně nedaleko fronty pracují civilisté. Ruské bombardování donutilo servisy zavřít, a tak vojáci nabídli dočasnou práci. Přes ukrajinský postup na jižní frontě, který v minulých dnech osvobodil desítku vesnic, bude nejspíš práce pro armádu ještě dost.