Rusové postoupili směrem k Bachmutu. Dělostřeleckou válku prohráváme, připustila ukrajinská rozvědka

Události: Válka na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Ukrajinský generální štáb připustil ruský postup směrem k městu Bachmut v Doněcké oblasti na východě země. Boje o Severodoněck pokračují. Ukrajina žádá od Západu další zbraně k obraně před Ruskem. Kyjev přisuzuje klíčovou váhu dělostřelectvu, v němž má Moskva převahu.

„Nepřítel podniká ofenzivu ve směru Vozdvyženka – Roty, má částečný úspěch, upevňuje se v obsazených pozicích,“ napsal ukrajinský generální štáb v pátek ráno na Facebooku. Tyto obce se nacházejí nedaleko Bachmutu směrem na jihovýchod, podotkla BBC.

Na dalších místech fronty nejsou podle ní hlášeny žádné významné změny, alespoň se o nich nehovoří ve svodce ukrajinských ozbrojených sil. Generální štáb zároveň sdělil, že za poslední den ukrajinští vojáci odrazili sedm nepřátelských útoků v Doněcké a Luhanské oblasti.

Bezpečnostní analytik Milan Mikulecký o situaci na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Mluvčí ukrajinského ministerstva obrany Oleksandr Motuzjanyk podle agentury Reuters v pátek v televizním rozhovoru řekl, že Rusové hledají slabá místa v ukrajinské obraně u řeky Severní Doněc na východě země. Ruské velení se podle něj stále nevzdalo snah o provedení bleskového úderu v této oblasti.

„Strategickým cílem Ruska je kompletní destrukce Ukrajiny, naší státnosti a dosazení vlády, kterou může (Moskva) ovládat. Nenechají nás žít v míru,“ řekl Motuzjanyk. 

Maříme plány okupantů, tvrdí Zelenskyj

„Situace na frontě je bez výraznějších změn. Severodoněck, Lysyčansk a další města na Donbasu, která nyní okupanti považují za klíčové cíle, se drží,“ uvedl Zelenskyj podle serveru The Guardian. „Určité pozitivum máme v Záporožské oblasti, kde se nám daří mařit plány okupantů. Postupně se posunujeme vpřed v Charkovské oblasti, osvobozujeme naši zemi. Ve směru na Mykolajiv držíme obranu,“ nechal se slyšet prezident.

Stanice BBC na svém ruskojazyčném webu poznamenala, že Zelenskyj neupřesnil, jaké úspěchy má na mysli. Ve večerní svodce ukrajinského generálního štábu se ohledně Záporožské oblasti uvádí, že situace se tam nezměnila, upozornila BBC.

Ruská invazní armáda podle ní obsadila značnou část Záporožské oblasti, která se nachází na jihu země u Azovského moře, včetně měst Melitopol a Berďansk. Samotné regionální centrum Záporoží však zůstává pod ukrajinskou kontrolou.

Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč už dříve uvedl, že Rusko koncentruje své vojenské síly v oblasti a plánuje zahájit ofenzivu na město. Soudě podle zpráv z fronty však útok ještě nezačal, podotkla BBC.

U Severodoněcku v Luhanské oblasti místní představitelé připustili, že toto město z velké části kontrolují ruské síly. Zelenskyj dříve uvedl, že boje o Severodoněck jsou velmi tvrdé a jedná se možná o jednu z nejtěžších bitev od začátku války, která může rozhodnout o osudu celého Donbasu.

Rusové ovládají většinu Severodoněcku, tu zbylou intenzivně bombardují. Obránci se je proto snaží vtlačit do pouličních bojů, kde výhoda dělostřelby mizí. „Linie bojů se může výrazně posunout i v rámci dne. Pokud získáme tři, čtyři, pět domů, linie obrany se posune úplně jiným směrem,“ řekl představitel Luhanské oblasti Serhij Hajdaj. Kyjev tvrdí, že na bojištích nyní ztrácí 100 až 200 vojáků denně, tedy dvojnásobek oproti minulému týdnu.

Rusové mají navrch, přiznává ukrajinská rozvědka

Mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky Vadym Skibickyj listu The Guardian řekl, že Rusko má nyní na frontě navrch a Ukrajina již téměř vyčerpala zásoby dělostřelecké munice, protože její artilerie každý den vypálí pět až šest tisíc nábojů. „Teď je to dělostřelecká válka (…) a my v dělostřelectvu prohráváme,“ řekl.

Na každé ukrajinské dělo připadá deset až patnáct ruských děl a západní partneři dosud dali Kyjevu desetinu toho, čím disponují. „Vše nyní závisí na tom, co nám Západ poskytne,“ upozornil Skibickyj. Dodal, že Ukrajina především potřebuje raketomety dlouhého dostřelu, aby umlčely ruské dělostřelectvo.

Ukrajinské ozbrojené síly zničily základnu ruských žoldnéřů z Wagnerovy skupiny v okupovaném městě Kadijivka na východě Ukrajiny, oznámil v pátek vedoucí představitel Luhanské oblasti Serhij Hajdaj.

„Ukrajinské síly zasáhly přesně, přežil pouze jediný ruský fašista,“ uvedl Hajdaj na sociální síti. Dodal, že základna ruských žoldnéřů byla na místním stadionu ve městě, které proruští separatisté obsadili v roce 2014.

Hrozí epidemie cholery, varují Britové

Britské ministerstvo obrany ve své pravidelné zprávě založené na informacích rozvědky v pátek varovalo, že v jihoukrajinském městě Mariupol jsou zdravotní síly na pokraji kolapsu a hrozí tu propuknutí epidemie cholery, zatímco v Chersonu je kritický nedostatek léků.

Rusko se podle britského ministerstva obrany potýká se zajištěním základních veřejných služeb na okupovaných územích. Před rizikem propuknutí epidemie cholery v Mariupolu, který nyní po týdnech obléhání a těžkého bombardování ovládají ruské síly, minulý měsíc varovala i Světová zdravotnická organizace (WHO).

Novinářka Petra Procházková ČT24 řekla, že bitva o Severodoněck je důležitá, ale zároveň je třeba položit si i otázku, co by se vlastně stalo, pokud by Rusové město dobyli.

„Asi by nedošlo k protržení fronty, že by Rusové začali rychleji postupovat. Jsou tam další města, kde se Ukrajinci opevnili, třeba Lysyčansk. Ale určitě by to byl velký psychologický zlom, pokud by se muselo oznámit, že Severodoněck dobyli Rusové,“ domnívá se zkušená válečná reportérka, podle níž ze strategického hlediska toto město zas tak důležité není.

Novinářka Petra Procházková o tvrdých bojích na východě Ukrajiny (zdroj: ČT24)