Podle Scholze válka na Ukrajině neskončí brzy. Obává se, že se naopak vyhrotí

Německý kancléř Olaf Scholz nečeká rychlé ukončení války na Ukrajině, která se brání ruské invazi. V pondělí večer to prohlásil v pořadu Direkt v televizi RTL. Řekl, že Německo bude nadále poskytovat Ukrajině zbraně, ale nedovolí, aby byly do konfliktu vtaženy země Severoatlantické aliance.

„Zatím bohužel nelze pozorovat, že by konflikt mohl brzy skončit,“ řekl Scholz. Kancléř se dokonce i po pátečním telefonátu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem obává, že konflikt by se mohl ještě více vyhrotit.

Scholz opakovaně prohlašuje, že Německo neučiní žádné rozhodnutí bez vědomí spojenců a že udělá vše, aby se NATO nestalo válčící stranou. To řekl i v pondělí v RTL. Ujistil ale, že Berlín bude nadále posílat ukrajinské armádě zbraně, aby se mohla ruské agresi bránit.

Německo dlouho otálelo s poskytováním těžkých zbraní, tento postoj ale přehodnotilo a Kyjevu nabídlo mimo jiné samohybný protiletecký systém Gepard. Kdy by Ukrajina tuto výzbroj mohla dostat, jasné zatím není, podle kancléře to ale může být poměrně rychle. Německo zatím k tomuto systému nemá dostatek munice, kterou se snaží získat v zahraničí.

Do Kyjeva Scholz nepojede „kvůli fotografii“

Scholz v televizi hovořil i o možné návštěvě Kyjeva, kam ho pozval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Kancléř řekl, že na Ukrajinu nechce jet jen kvůli fotografii, takže případná cesta se uskuteční až v případě konkrétních témat.

Vztahy mezi Ukrajinou a Německem nebyly v posledních týdnech nejlepší. Scholz nechtěl vyjet na Ukrajinu poté, co vyšlo najevo, že německý prezident Frank-Walter Steinmeier není v Kyjevě vítán.

Steinmeier, který je stejně jako Scholz členem sociální demokracie, je spojován s dřívější vstřícnou německou politikou vůči Putinovu Rusku. Spor se ale podařilo vyřešit a Kyjev před týdnem navštívila jako první členka německé vlády ministryně zahraničí Annalena Baerbocková.