V Polsku přestali pátrat po pohřešovaných hornících a záchranářích

Snaha o záchranu sedmi pohřešovaných v černouhelném dole Pniówek na jihu Polska skončila. S odvoláním na společnost Jastrzembska Spólka Wenglowa (JSW), která důl vlastní, o tom informovala polská tisková agentura PAP. Úřady dosud po středečním výbuchu metanu v dole potvrdily pět obětí. Místo, kde se neštěstí odehrálo, má být nyní izolováno od zbytku dolu, aby neohrožovalo ostatní pracovníky podniku.

„Je to velmi těžké rozhodnutí,“ konstatoval v pátek ráno šéf JSW Tomasz Cudny. Zástupci společnosti podle stanice TVN24 dodali, že oblast, kde zůstalo sedm lidí, je pro záchrannou operaci příliš nebezpečná a vyslání dalších týmů by bylo nezodpovědné.

Snaha o záchranu se týkala pěti báňských záchranářů a dvou horníků, uvedla už dříve Gazeta Prawna. O rozhodnutí štábu, jenž řídil záchrannou operaci, se dozvěděli jako první příbuzní sedmi pohřešovaných, dodala TVN24.

Dolem v Pawlovicích ve Slezském vojvodství otřásla exploze zhruba tisíc metrů pod povrchem ve středu krátce po půlnoci. Podle JSW bylo na místě v tu chvíli 42 horníků. Na povrch se podařilo dostat 39 z nich. Zatímco záchranné týmy pátraly po třech horních, ozval se další výbuch.

V dole nakonec zůstalo sedm lidí. Záchranáři se následně snažili vytvořit v podzemí podmínky, které by umožnily samotné pátrání po pohřešovaných. Budovali ventilační systémy a pumpovali vzduch, aby snížili hladinu metanu a nebezpečí dalších explozí, uvedla AP s odvoláním na společnost JSW. Ve čtvrtek večer se však ozvaly další výbuchy. Deset báňských záchranářů přitom vyvázlo se zraněními, uvedl server Onet.

Úřady dosud potvrdily smrt pěti lidí, další důlní pracovníci utrpěli zranění, některá z nich jsou vážná.