Válka umlčela obchod v polsko-ruském pohraničí. Zato zvýšila obavy obyvatel u exklávy Kaliningrad

Poláci posilují svou vojenskou přítomnost v oblasti kolem kaliningradské exklávy (zdroj: ČT24)

Přechod Grzechotki býval branou z Polska do ruské exklávy Kaliningrad. Poláci tam po léta jezdili pro levné cigarety a alkohol. Naopak tam proudila elektronika. Nyní je zde přeshraniční ruch na minimu. V polsko-ruském pohraničí natáčel zpravodaj ČT Andreas Papadopulos.

Po vypuknutí války na Ukrajině přeshraniční ruch prakticky ustal. Na polsko-ruské hranici zůstalo otevřených jen několik přechodů. Přechodem Grzechotki většinou projede jen pár aut denně. 

Zpravodaj ČT tu zastihl Alexeje, ruského podnikatele z Kaliningradu. Ukazuje kolem sebe, že dříve tu všudy bývaly fronty. „Turisté jezdili tam i zpět.“

Kaliningrad
Zdroj: ČT24

Myslí si, že za koncem dobrých vztahů je pouze koronavirus. „Nevím o žádné válce na Ukrajině. Zrovna tady jede Ukrajinec,“ ukazuje na jedoucí vůz. 

Náhodou se zde objevuje Ukrajinec Andrij. Do Polska utekl před ruskou invazí. „Děti a staří lidé jsou tam vražděni. Je tam armáda, střílí se ze zbraní. Lidé jako já museli sebrat své děti a odvézt je do jiné země. Bude to trvat několik generací, než se věci napraví,“ říká.

Ruský podnikatel se ho ptá: „Kdo tam vraždí?“ „Rusové,“ odpovídá mu ukrajinský uprchlík. Rus ale pochybuje. „Ruská armáda? Ty jsi ji viděl? Tomu nevěřím.“ Ukrajinský uprchlík trvá na svém. „Mluvím jen o tom, co jsem zažil.“

Oba muži se nakonec – na neutrální polské půdě – objali a rozešli bez výčitek. „Je to velká politika,“ dodal ještě ruský podnikatel. 

Náhodné setkání dokazuje, jak právě velká politika mění životy lidí, připomněl zpravodaj ČT. V okolí Kaliningradu vázne po začátku války obchod, roste nezaměstnanost. Místní mají po letech klidu obavy, že z exklávy může přijít útok na polské území.

Varšava posílila v pohraničním Braniewu stálé vojenské jednotky, obává se provokací. „Mezi uprchlíky mohou být lidé, kteří se budou snažit vyprovokovat nás nebo naše sousedy na druhé straně hranice,“ míní starosta Braniewa Tomasz Sielecki. 

O situaci vypovídají i hlasy místních obyvatel. „ Nenávidím je za to, že rozpoutali válku na Ukrajině,“ říká jeden. „Bojím se. Myslím, že se tady bojí všichni,“ říká druhý.

Moskva po druhé světové válce, kdy jí připadla oblast dříve známá jako Východní Prusko, rozmístila v Kaliningradu jaderné zbraně. V posledních letech pak také rakety Iskander, které jsou schopné zasáhnout i území Česka, připomněl zpravodaj Papadopulos.