Izrael podle Sýrie zaútočil v noci na její přístav Latákíja

Syrská státní média uvedla, že izraelské letectvo v noci na úterý zaútočilo na přístav ve městě Latákíja, které je největším obchodním přístavem v Sýrii. Podle státní televize vzplál požár v kontejnerové části přístavu a později se ho podařilo uhasit. Ráno se ozval silný výbuch v Damašku, kde armáda ničila munici zabavenou povstalcům.

Zásah přístavu v Latákíji způsobil značné materiální škody, mrtví ani zranění hlášeni nejsou. Syrská agentura SANA oznámila, že kromě kontejnerové sekce přístavu byla poškozena fasáda místní nemocnice, několik obytných domů a obchodů. Při útoku byla aktivována syrská protivzdušná obrana.

Ráno otřásl Damaškem také silný výbuch. Šlo o kontrolovaný odpal munice zabavené povstalcům, oznámila syrská televize. Armáda zbraně likvidovala na damašském předměstí Dúmá. Povstalci působili dlouho na damašských předměstích. Po letech bojů v roce 2018 armáda oznámila, že má pod kontrolou celé damašské okolí.

Izraelské útoky

Pokud se potvrdí informace, že v Latákíji útočil Izrael, pak je to v prosinci druhý izraelský útok na toto město. Izrael v Sýrii útočí především na spojence její armády na pozice Íránců a na ně napojeného libanonského Hizballáhu.

Izrael většinou bezprostředně své vojenské akce v Sýrii nepotvrzuje. „Zprávy zahraničních médií nekomentujeme,“ sdělil v úterý k události v Latákíji mluvčí izraelské armády.

Předchozí útok ze 7. prosince podle úřadů rovněž způsobil škody v přístavu. Tehdy Sýrie žádné oběti neuvedla. V Latákíji je největší syrský obchodní přístav a asi dvacet kilometrů od ní leží letecká základna Hmímím využívaná ruskou armádou.