Nestiskl jsem spoušť, tvrdí Baldwin. Neví prý ani, jak se do zbraně dostal ostrý náboj

Americký herec Alec Baldwin prohlásil, že nezmáčkl spoušť pistole, kterou držel při natáčení westernu Rust. Kulka, jež vyšla z této zbraně, během natáčení usmrtila hlavní kameramanku Halynu Hutchinsovou a zranila režiséra snímku Joela Souzu. Herec také prohlásil, že nemá tušení, jak se ve zbrani ocitl ostrý náboj.

Herec to řekl v rozhovoru, který teprve odvysílá americká televize ABC, toto tvrzení ale zaznělo už v upoutávce na interview.

„Nestiskl jsem spoušť,“ říká v ukázce Baldwin. „Nikdy bych nenamířil zbraň proti někomu a nezmáčknul spoušť. Nikdy,“ řekl herec, který hrál ve snímku hlavní roli a byl také jeho producentem. V emotivně laděném rozhovoru se při vzpomínce na kameramanku rozplakal. 

Jde o první Baldwinův televizní rozhovor od 21. října, kdy se neštěstí při natáčení westernu v Novém Mexiku stalo. Podle vyšetřovatelů členové filmového štábu Baldwinovi řekli, že zbraň není nebezpečná.

Baldwin neví, jak se do zbraně dostal ostrý náboj

Vyšetřovatelé se stále snaží zjistit, jak je možné, že zbraň byla nabitá ostrým nábojem. Při nešťastném incidentu Baldwin do ramene postřelil i režiséra Joela Souzu. Není jasné, jak mohla zbraň vystřelit, pokud Baldwin skutečně nezmáčkl spoušť. 

Na otázku, jak se ostrý náboj dostal na natáčení, Baldwin odpověděl, že „nemá tušení“. „Kdosi do zbraně dal ostrý náboj, kulku, která v tom místě ani neměla co dělat,“ řekl.

Podle vyšetřovatelů při natáčení snímku Rust nebylo vše v pořádku, co se týče zacházení se zbraněmi. Je podle nich příliš brzy na to určit, zda v tomto případu bude podána žaloba. Kvůli neúmyslnému zastřelení Hutchinsové ale už Baldwin čelí civilním žalobám týkajícím se odpovědnosti za toto neštěstí. Například jedna z členek štábu v žalobě upozorňuje na to, že scéna, při níž k neštěstí došlo, použití zbraně vůbec nepředpokládala.