Výbuch v šíitské mešitě v afghánském Kandaháru si vyžádal přes čtyřicet obětí

Nejméně 47 lidí zahynulo a více než sedm desítek dalších utrpělo zranění při explozích v šíitské mešitě v jihoafghánském městě Kandahár. Vyplývá to z informací agentury AP, která se odvolává na místní zdravotnické zdroje. Podle představitele islamistického hnutí Taliban, které je v Afghánistánu od poloviny srpna u moci, se mešita v centru Kandaháru stala v době modliteb terčem sebevražedného útoku.

Na místo dorazily speciální jednotky Talibanu. Hnutí rovněž vyzvalo občany, aby darovali krev. „První informace naznačují, že šlo o útok sebevražedného atentátníka, který se odpálil uvnitř mešity,“ prohlásil podle agentury AFP místní představitel Talibanu pod podmínkou anonymity. Podle svědka  byly slyšet tři výbuchy, z nichž jeden nastal u hlavního vchodu do mešity.

AP pak s odvoláním na svědka, který se představil jako Murtaza, uvedla, že sebevražední atentátníci byli čtyři. Dva odpálili nálože při vstupu do mešity, a umožnili tak dalším dvěma útočníkům proniknout dovnitř svatyně a vyhodit se do vzduchu mezi věřícími. Páteční modlitby ve zmíněné mešitě navštěvuje kolem pěti set lidí, řekl Murtaza. 

K explozím se zatím nikdo nepřihlásil. Podle zpravodaje stanice BBC v Afghánistánu Secundera Kermaniho se očekává, že zodpovědnost za útok přijme místní odnož Islámského státu. Kandahár je druhým největším afghánským městem a duchovním rodištěm Talibánu, takže útok Islámského státu, který je vůči Talibancům krajně nepřátelský, v tomto městě by byl závažný, píše BBC.

Před týdnem zabil sebevražedný atentátník v šíitské mešitě v afghánském městě Kunduz přes pět desítek lidí a na 140 jich zranil. K tomuto útoku se přihlásila teroristická skupina Islámský stát.

Většina Afghánců patří k sunnitské větvi islámu, šíitský islám vyznávají například menšinoví Hazárové. Sunnitští radikálové na šíity hledí jako na odpadlíky od víry a často na ně útočí.