Při výbuchu v mešitě v Afghánistánu zahynulo nejméně padesát pět lidí, 140 utrpělo zranění

Nejméně padesát pět mrtvých a 140 zraněných si podle nové bilance vyžádala páteční exploze, která otřásla šíitskou mešitou v severoafghánské provincii Kunduz. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na nemocniční zdroje. Výbuch, který nastal v době pátečních modliteb, způsobil sebevražedný atentátník, uvedl podle AFP regionální představitel Talibanu pro kulturu a informace Matiulláh Rúhání. K útoku se odpoledne přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS), píše agentura Reuters.

„Doposud jsme přijali třicet pět těl a přes padesát zraněných,“ řekl AFP pod podmínkou anonymity lékař z centrální nemocnice ve městě Kunduz, které je metropolí stejnojmenné provincie. „Klinika Lékařů bez hranic v Kunduzu přijala více než devadesát zraněných pacientů a více než patnáct těl. Další lidé přijíždějí,“ uvedl afghánský představitel organizace Lékaři bez hranic, který si rovněž nepřál být jmenován.

Představitel policie z řad vládnoucího hnutí Taliban Dóst Muhammad Ubaidá uvedl, že při útoku bylo zabito či zraněno nejméně sto lidí. Většina z nich podle něj zemřela. Pokud se bilance potvrdí, bude se jednat o nejkrvavější atentát od odchodu jednotek USA a NATO z Afghánistánu na konci srpna, napsala agentura AP.

Většina Afghánců se hlásí k sunnitské větvi islámu, šíitský islám vyznávají například menšinoví Hazárové. Sunnitští radikálové na šíity hledí jako na odpadlíky od víry a často na ně útočí.

Od nástupu islamistického hnutí Taliban k moci v polovině srpna byl Afghánistán svědkem několika útoků, včetně víkendového atentátu v kábulské mešitě. K některým z nich se rovněž přihlásila teroristická skupina Islámský stát (IS).