Srbsko a Kosovo zmírní napětí na hranicích, jednání o poznávacích značkách má pokračovat

Srbsko a Kosovo se dohodly na zmírnění napětí na svých hranicích, které trvalo asi deset dní. Stáhnou se odtud srbské obrněné vozy a kosovští speciálně vycvičení policisté. Oznámil to zvláštní zmocněnec EU pro kosovsko-srbský dialog Miroslav Lajčák na svém Twitteru. Situace eskalovala poté, co Priština přestala na kosovské území pouštět automobily se srbskou registrační značkou v reakci na dlouhodobé neuznávání kosovských značek srbskými úřady. Srbové pak zablokovali hraniční přechody.

„Máme dohodu! Po dvou dnech intenzivních jednání bylo právě dosaženo dohody o deeskalaci a cestě vpřed. Děkuji Besnikovi Bislimiovi a Petaru Petkovičovi za jejich připravenost vyjednávat a dohodnout se pro dobro lidí,“ uvedl Lajčák, který se s oběma vyjednavači setkal v Bruselu.

Kosovské úřady se 20. září rozhodly nevpouštět na své území automobily se srbskou registrační značkou. Podle Prištiny se jednalo o reciproční opatření, jelikož vozy s kosovskou značkou při příjezdu na srbské území také musí značku změnit v důsledku toho, že Srbsko neuznává kosovskou nezávislost.

Srbští řidiči proto začali blokovat dva přechody Jarinje a Brnjak. Kosovo poté na hranici poslalo speciální policejní jednotku, aby nová pravidla vymáhala. Srbská armáda minulý týden reagovala zvýšením bojové pohotovosti svých posádek u hranic s Kosovem a letectvo o víkendu uskutečnilo několik přeletů nad příhraniční oblastí.

Dočasný návrat k předchozímu režimu poznávacích značek

Podle dohody Kosovo souhlasilo, že z hranice stáhne příslušníky speciální policejní jednotky a kosovští Srbové rovněž odstraní barikády, které na hranici vztyčili. Na stahování sil budou dohlížet příslušníci mezinárodních mírových sil KFOR.

Obě strany slíbily, že se dočasně vrátí k předchozímu režimu poznávacích značek, dokud se nedohodnou na trvalém řešení. Jednání o registračních značkách má pokračovat 21. října v Bruselu mezi zástupci Bělehradu, Prištiny a zmocněncem EU pro kosovsko-srbský dialog.

Srbsko odmítá nezávislost Kosova. Hranice s ním označuje za administrativní a tamní úřady, včetně vlády, za takzvaně dočasné. Samostatnost Kosova doposud uznala zhruba polovina členských států OSN, včetně USA a většiny zemí EU, mezi nimiž je i Česko. Vedle Srbska s tím nesouhlasí například Rusko, Čína a také pět členů EU včetně Slovenska.