Rozmach Talibanu pokračuje. Islamisté dobyli druhou provinční metropoli

Do rukou islamistického hnutí Taliban padlo město Šibirchan, metropole provincie Džauzdžán na severu země. Informují o tom agentury AFP a DPA. Jde o druhé provinční správní středisko, které radikálové ovládli. V pátek se prakticky bez boje zmocnili metropole provincie Nimrúz, města Zarandž.

Podle viceguvernéra provincie Džauzdžán jednotky afghánské armády a místní úředníci prchli na šibirchanské letiště. Agentura DPA píše, že Taliban obsadil sídlo policejního velitelství, věznici a sídlo guvernéra.

Šibirchan leží na důležité silnici spojující západ a východ země. Město se 130 tisíci obyvateli je považováno za bránu do severních a severovýchodních oblastí Afghánistánu. Silné mocenské pozice si zde udržuje bývalý viceprezident Rašíd Dóstum. Milice vedené tímto etnickým Uzbekem bojovaly za občanské války v 90. letech proti Talibanu v rámci takzvané Severní aliance. I současných bojů se účastnily Dóstumovy milice, velel jim jeho syn.

Taliban začal postupovat afghánským územím s nečekanou rychlostí od doby, co se vojáci Spojených států a NATO začali koncem dubna ze země stahovat. Islamistické hnutí, které v letech 1996 až 2001 reálně vládlo nad třemi čtvrtinami země, má nyní pod kontrolou více než polovinu ze 421 okresů a okresních středisek.

Mnoho jich sice leží v odlehlých oblastech, ale některé z nich mají vysoce strategický význam a poskytují radikálům kontrolu nad lukrativními hraničními přechody s Íránem, Tádžikistánem a Pákistánem.