Taliban se zmocnil první provinční metropole, obsazení Zarandže mu usnadnily chybějící vládní posily

Do rukou afghánského radikálního hnutí Taliban padla první provinční metropole. Jeho bojovníci se zmocnili města Zarandž v provincii Nimrúz. Podle mluvčího policie, který si z bezpečnostních důvodů nepřál být jmenován, mohl Taliban město obsadit, protože nedorazily vládní posily. Afghánské ministerstvo vnitra také informovalo o zabití šéfa komunikace vlády, k odpovědnosti za útok na něj se přihlásil právě Taliban.

Taliban v posledních měsících obsadil v rámci rozsáhlé ofenzivy desítky okresů a hraničních přechodů.

Obléhá několik provinčních metropolí včetně Herátu na západě a Kandaháru na jihu, zatímco zahraniční vojáci dokončují odsun ze země.

Hnutí zabilo mluvčího vlády

V úterý se hnutí přihlásilo k útoku na rezidenci afghánského ministra obrany v Kábulu, v pátek v Kábulu zabilo šéfa komunikace afghánské vlády. „Davá Chán Minapál, který působil jako šéf úřadu komunikace afghánské vlády, byl zabit,“ citovala agentura Reuters představitele afghánského ministerstva vnitra. Minapál byl podle Reuters také mluvčím afghánského prezidenta Ašrafa Ghaního.

Mluvčí Talibanu Zabiulláh Mudžáhid prohlásil, že Minapála připravili o život bojovníci hnutí a „potrestali ho tak za jeho činy“. Podle agentury AFP se Minapál stal obětí útoku při pátečních modlitbách.

Ničivější fáze války

Zvláštní zmocněnkyně OSN pro Afghánistán Deborah Lyonsová na zasedání Rady bezpečnosti OSN uvedla, že válka v Afghánistánu vstoupila do ničivější fáze. Jen za poslední měsíc bylo během ofenzivy Talibanu zabito přes tisíc civilistů.

„Strana, která cítí opravdový závazek vůči snaze vyjednat řešení, nebude riskovat tolik civilních obětí, protože bude chápat, že proces usmíření bude tím náročnější, čím víc krve bude prolito,“ uvedla Lyonsová.

Afghánská vláda a zástupci Talibanu vedou rozhovory v katarském Dauhá, které ale zatím příliš nepokročily.