Dánsko zrušilo povolení pro plynovod Baltic Pipe, který by měl přepravovat norský plyn do Polska

Dánsko zrušilo povolení pro plánovaný plynovod Baltic Pipe, který má přepravovat norský plyn do Polska. Rozhodnutí zdůvodnilo potřebou posoudit dopady projektu na místa výskytu některých druhů myší a netopýrů. Polsko doufalo, že mu nový plynovod pomůže snížit závislost na dodávkách energie z Ruska. Dánsko povolení vydalo v roce 2019.

Dánský úřad pro ochranu životního prostředí nyní bude muset uskutečnit další studie ekologických dopadů plynovodu. Polsko nicméně doufá, že plynovod nakonec povolení získá.

„Ochrana životního prostředí je velmi důležitá a je třeba vyhovět všem předpisům. Stejně důležitá je ale také energetická bezpečnost. Měli bychom tyto dvě věci posoudit způsobem, který umožní dokončení projektu,“ uvedl náměstek polského ministra zahraničí Marcin Przydacz.

Baltic Pipe má přepravovat norský plyn ze Severního moře přes Dánsko do Polska. Původně se předpokládalo, že plynovod bude hotov na podzim příštího roku. „Je v zájmu Polska a celé střední Evropy dokončit tento projekt co nejdříve. Spoléháme na dobrou vůli dánské vlády,“ uvedl Przydacz.

Zhruba devět set kilometrů dlouhé potrubí by mělo mít kapacitu deset miliard krychlových metrů ročně, většinu z nich si rezervovala polská státní plynárenská společnost PGNiG. Polsko podle údajů z roku 2018 spotřebuje ročně zhruba sedmnáct miliard krychlových metrů plynu a více než polovinu spotřeby pokrývá dovozem z Ruska.

Polsko se chce obejít bez ruského plynu

V rámci snahy o snižování závislosti na ruském plynu země navyšuje dovoz zkapalněného zemního plynu (LNG), mimo jiné ze Spojených států. Varšava proto rozšiřuje terminál v přístavním městě Svinoústí, jehož kapacita by měla stoupnout na 7,5 miliardy metrů krychlových plynu ze současných pěti miliard. Časem má vzrůst až na deset miliard metrů krychlových.

Polsko se chce po roce 2022 obejít bez dodávek zemního plynu od ruské společnosti Gazprom. Prezident Andrzej Duda v minulosti prohlásil, že až se země stane nezávislá na dodávkách plynu, bude schopna zajistit bezpečnost dodávek také okolním zemím, jako je Ukrajina a Česko.