Belgičané pátrají po bývalém vojákovi, který ukradl zbraně a vyhrožuje útoky na tamní elity

Horizont ČT24: Pátrání po nebezpečném, ozbrojeném muži v Belgii (zdroj: ČT24)

Belgické úřady hledají extremistu, který se zřejmě skrývá v lesích. Bývalý voják Jürgen Conings ukradl zbraně z kasáren a zanechal dopis, ve kterém naznačuje chystaný útok na zdravotnické a politické špičky země. Tvrdí, že jde o misi, při níž je připraven zemřít. Pátrání trvá čtyři dny. V pohotovosti jsou čtyři stovky vojáků i policistů.

„Po dotyčné osobě úřady pátrají od pondělního večera. Zatím ho nikdo nenahlásil,“ sdělila belgická státní zástupkyně Wenke Roggenová. Jde o čas.

Bývalý ostřelovač má elitní výcvik a zkušenosti z misí na Balkáně nebo Iráku. Mstít se chce šestatřicetiletý Conings politikům a virologům, kteří, jak napsal, jeho zemi v posledním roce zkazili.

Vrásky belgickým nasazeným složkám dělá zatím jen jedna stopa – nalezený vůz. V něm vedle munice bylo i několik raketometů. Ke zbraním se hledaný muž dostal ve skladu v kasárnách. Po konci v armádě tam působil jako instruktor.

Skrývá se zřejmě v lesích

Komanda a obrněné vozy už obklopily národní park Hoge Kempen, který je prý jediným místem v belgických Flandrech, kde je možné se ztratit a s výcvikem i týdny skrývat. Pátrání je na zhruba dvanácti tisících hektarech převážně lesů.  

„Musíme se v první řadě ptát, jak je to možné. Proč ten, kdo je na teroristickém seznamu, kdo už v minulosti podobně vyhrožoval, má v rámci armády přístup ke zbraním a může si je dokonce odnést,“ diví se belgický premiér Alexander de Croo. 

Conings vyhrožoval i vědci Marcu van Ranstovi, který spoluvedl belgický boj proti koronaviru – a konspirátoři a krajní pravice nyní vedou boj s ním. „Není to nic, na co bych nebyl zvyklý. Výhrůžky dostávám téměř denně,“ říká virolog. „Ale když posloucháte, že dotyčný má raketomety, trochu vás to znejistí,“ dodává. Jeho a jeho rodinu teď úřady skrývají na tajném místě.

Belgická armáda je v pohotovosti a pomáhá s hledáním nebezpečného muže
Zdroj: Johanna Geron/Reuters