TÉMA

Extremista

Za schvalování útoku v Christchurchi platí podmínka, žalobce původně navrhoval pět let vězení

Státní zástupce na trestu vězení za schvalování teroristického útoku v Christchurchi na Novém Zélandu netrvá. Proti lednové podmínce pro sedmapadesátiletého Zdeňka Salu se neodvolal. Verdikt je tak pravomocný. Na dotaz České televize to uvedl mluvčí soudu Adam Wenig. Řidič kamionu Zdeněk Sala v březnu 2019 na internetu vychvaloval pachatele teroristického útoku, který ve dvou mešitách zastřelil pět desítek lidí. Za propagaci terorismu mu žalobce navrhoval pět let vězení.
30. 3. 2022|

Jediným řešením jsou dva státy, míní Biden. Region ale musí uznat právo Izraele na existenci

Jedinou odpovědí na konflikt mezi Izraelem a Palestinou je vytvoření dvou samostatných států, nechal se slyšet americký prezident Joe Biden. Podle něj v regionu nebude vládnout mír, dokud okolní státy zcela neuznají právo Izraele na svou existenci. Šéf Bílého domu vyzval k ukončení střetů mezi komunitami v Jeruzalémě. V britských a německých městech se v sobotu demonstrovalo na podporu Palestiny. Rada bezpečnosti OSN v sobotu vyzvala k plnému dodržování klidu zbraní mezi Hamásem a Izraelem.
22. 5. 2021Aktualizováno22. 5. 2021, 22:41|

Belgičané pátrají po bývalém vojákovi, který ukradl zbraně a vyhrožuje útoky na tamní elity

Belgické úřady hledají extremistu, který se zřejmě skrývá v lesích. Bývalý voják Jürgen Conings ukradl zbraně z kasáren a zanechal dopis, ve kterém naznačuje chystaný útok na zdravotnické a politické špičky země. Tvrdí, že jde o misi, při níž je připraven zemřít. Pátrání trvá čtyři dny. V pohotovosti jsou čtyři stovky vojáků i policistů.
21. 5. 2021|