Cyklon Tauktae se prohnal Indií. Vyžádal si 51 obětí, po 55 pohřešovaných se pátrá

Indické vojenské námořnictvo ve středu vyzdvihlo z moře 22 těl lidí, jejichž loď se potopila u břehů Bombaje v důsledku cyklonu Tauktae. Po dalších pětapadesáti pohřešovaných osobách se však stále pátrá. Na pevnině si bouře vyžádala 29 obětí a způsobila rozsáhlé škody, informovala agentura Reuters.

Potopená loď přepravovala dělníky na ropnou plošinu. Při extrémně nepříznivých podmínkách panujících na moři se 184 z nich podařilo zachránit, dvaadvacet jich zahynulo a po ostatních pátrají lodě s vrtulníky indického námořnictva.

Počasí v oblasti se již zlepšilo, což umožnilo zintenzivnění pátrací operace. Jeden z přeživších televizi New Delhi Television řekl, že když začalo jít plavidlo ke dnu, skočil do moře v záchranné vestě a později byl z vody vytažen členy námořnictva.

Cyklon Tauktae udeřil na pevninu během pondělí ve státě Gudžarát, kde bylo preventivně evakuováno téměř dvě stě tisíc lidí. Předtím bouře napáchala značné škody a vyžádala si životy ve státech Kérala, Karnátaka, Góa a Maháráštra na jihozápadním pobřeží Indie. V Bombaji bouře způsobila záplavy a vynutila si přerušení provozu mezinárodního letiště.

Nejsilnější bouře za dvacet let

V Gudžarátu bouře vyvracela stromy nebo sloupy elektrického vedení a poškodila 16 500 domů. Zablokováno bylo přes šest set silnic, sdělily úřady. Ty také předpokládají velké škody v zemědělském sektoru, včetně úrody manga, které se v oblasti pěstuje.

Bouři, která je v oblasti nejsilnější za posledních dvacet let, před příchodem nad pevninu doprovázely vichry o rychlosti 180 až 190 kilometrů v hodině a v nárazech až 210 kilometrů v hodině. Indický meteorologický ústav předpovídá i pro další dny husté lijáky v mnoha částech států Gudžarát a Maháráštra.

Nepálské úřady v úterý vyzvaly horolezce, aby sestoupili z vysokých nadmořských výšek, protože cyklon s sebou může přinést velmi nepříznivé počasí. V hornaté zemi, kde se nachází osm ze čtrnácti nejvyšších hor světa včetně Mount Everestu, nedávno začala jarní lezecká sezona a na svazích jsou nyní stovky horolezců a horských průvodců.