Ze slovenské vlády odešel kvůli koaliční krizi další ministr

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová ve středu přijala demisi ministra sociálních věcí Milana Krajniaka. Jde o druhého člena kabinetu premiéra Igora Matoviče, který rezignoval během stávající vládní krize. Ministerstvo sociálních věcí do jmenování Krajniakova nástupce povede ministr dopravy Andrej Doležal, oba politiky do vlády nominovalo hnutí Sme rodina.

Krajniak nečekaně ohlásil demisi v pondělí. Svůj krok zdůvodnil snahou o ukončení koaliční krize, kterou vyvolal tlak dvou menších vládních stran Sloboda a Solidarita (SaS) a Za ľudí na rezignaci premiéra. Předseda slovenské vlády požadavek zmíněných stran dosud veřejně nekomentoval, prezidentka Zuzana Čaputová ho ve středu po společné schůzce vyzvala k rychlému řešení situace.

Už minulý týden rezignoval ministr zdravotnictví Marek Krajčí, což jako projev politické odpovědnosti za nepříznivou situaci v souvislosti s koronavirovou nákazou požadovaly SaS a Za ľudí.

Vztahy ve čtyřčlenné slovenské koalici, která vznikla po volbách v únoru 2020, se vyostřily minulý týden. Při ohlášené demisi Krajčího premiér řekl, že odstupující ministr se stal obětí kritiků z řad koalice. Toto vystoupení následovalo krátce poté, co zástupci vládních stran ohlásili dohodu o urovnání dřívějších vzájemných sporů.

Strany SaS a Za ľudí, které původně požadovaly hlavně rezignaci Krajčího, následně vybídly Matoviče k demisi. Podle šéfa SaS a ministra hospodářství Richarda Sulíka není Matovič osobnostně, komunikačně a ani manažersky schopný vést zemi a v případě jeho setrvání v čele kabinetu hodlá SaS vystoupit z koalice.

Oba politici jsou v dlouhodobém sporu v souvislosti s koronavirovou krizí. Sulík v rámci řešení politické krize nabídl svou rezignaci, pokud tak učiní i Matovič.