Pandemie ve světě: Slovensko dovezlo první zásilku ruské vakcíny Sputnik V. Rakousko uvolní restrikce

Slovensko dovezlo první zásilku ruské vakcíny Sputnik V proti covidu-19, celkově objednalo dva miliony dávek, oznámil premiér Igor Matovič. Rakouská vláda se s hejtmany domluvila na uvolňování restrikcí. Institut YouGov zveřejnil průzkum, podle kterého většina Němců je proti stávajícím vládním opatřením v zemi. Ve Finsku tamní vláda vyhlásila nouzový stav. Francouzský prezident Emmanuel Macron požádal spoluobčany, aby „vydrželi“ ještě „čtyři až šest týdnů“, než se v zemi uvolní omezení.

On-line přenos

Koronavirus – březen

  • 22:34

    Rusko zaregistrovalo vakcínu proti covidu-19, která je určená pro zvířata. Očkovací látku nazvanou Karnivak-Kov vyvinuli vědci Federální veterinární a fytosanitární služby Rosselchoznadzor, informovala agentura TASS. Podle Rosselchoznadzoru je to první a zatím jediný preparát na světě, jenž má ochránit před nemocí z koronaviru SARS-CoV-2 zvířata.

  • 21:52

    Infekcí rychlým tempem přibývá i v Turecku, místní laboratoře pozitivní vzorky za posledních 24 hodin potvrdily v 39 302 případech, což je nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie

  • 21:51

    Řecko i přes nárůst počtu infekcí od příštího týdne uvolní část koronavirových opatření, aby pozvedlo morálku místních obyvatel. Na předchozí objednání se například otevřou malé obchody.

Slovensko získalo ruskou vakcínu Sputnik V proti covidu-19. První zásilku z objednaných celkově dvou milionů dávek, které by vystačily na kompletní očkování pro necelou pětinu obyvatel země, dovezlo v pondělí letadlo slovenské armády do Košic. Na tamním letišti to oznámil slovenský premiér Igor Matovič.

Země začne očkovat ruskou vakcínou nejdříve za dva týdny, prověří ji, řekl ministr zdravotnictví Marek Krajčí. Při očkování dostane zájemce postupně dvě dávky. Očkovaný bude muset podepsat, že byl informován o tom, že Sputnik V není v EU registrován. Tuto vakcínu už dříve začalo z členských zemí EU používat Maďarsko.

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) stále nedostala žádost o schválení ruské vakcíny proti covidu-19 Sputnik V. Sdělila to v úterý mluvčí agentury, podle níž je unijní orgán s výrobcem očkovací látky stále v kontaktu. Pokud by některý členský stát chtěl vakcínu nasadit bez autorizace Bruselu, může tak podle Evropské komise učinit v méně zajištěném nouzovém režimu.

Na Slovensku mohou získat dávku vakcíny AstraZeneca kromě části seniorů i vykonavatelé některých profesí. Mezi ně patří mladší prodavači, taxikáři, revizoři, řidiči v městské hromadné dopravě nebo vlakoví průvodčí.

Analytik nevládního Institutu pro ekonomické a sociální reformy (INEKO) Dušan Zachar očkovací strategii kritizoval a upozornil, že unijní léková agentura (EMA) horní věkový limit pro použití očkovací látky od AstraZeneca nestanovila. Upřednostnění zmíněných profesí ovšem resort zdravotnictví odůvodnil tím, že pracovníci přicházejí více do kontaktu s jinými lidmi.

Změny v očkovací strategii Slovenska způsobily, že obyvatelé ve věku 65 až 74 let se propadli ze čtvrté až do osmé fáze očkování. Zatím není jasné, kdy na tuto skupinu dojde řada. Slovensko se podobně jako jiné země EU potýká s nedostatkem vakcín.

Většina Němců je proti koronavirové uzávěře

Jen 35 procent obyvatel Německa je pro ponechání stávajících protiepidemických opatření v zemi, vyplývá z průzkumu institutu YouGov. Většina dotázaných se vyslovila pro jejich rozvolnění. Třiačtyřicet procent z nich se domnívá, že lockdown by měl být dále rozvolňován. Sedmnáct procent Němců je pro úplný návrat k normálu.

Šestadvacet procent obyvatel je pro zachování opatření a devět procent pro jejich zpřísnění, tvrdí dále průzkum. Podle agentury DPA je poprvé od zavedení „tvrdého lockdownu“ většina Němců pro rozvolňování. Ještě na jeho počátku 73 procent obyvatel Německa opatření vlády a spolkových zemí podporovalo.

V Německu jsou od prosince zavřené obchody, restaurace či hotely. Kulturní a sportovní akce se mohou konat jen bez diváků. Částečně se už otevřely školy a od pondělka také kadeřnictví.

Bavorsko a Sasko nabídly Česku rychlotesty

Bavorsko se Saskem chtějí Česku poskytnout vedle vakcín také rychlotesty. V pondělí to řekl bavorský premiér Markus Söder a jeho saský kolega Michael Kretschmer. „Srdce Evropy, trojzemí Česka, Saska a Bavorska, obzvláště trpí, proto musí dostat mimořádnou podporu,“ tvrdí Söder.

Podle Kretschmera je snadné očkovací látky darovat, když je jich dostatek, což ale není případ Německa. „Položili jsme si otázku, zda počkat, než nás požádají. Tak jsme se zeptali,“ uvedl saský premiér s tím, že během pondělka si Češi vakcíny vyzvednou v Lipsku. Na dodávce 15 tisíc dávek vakcíny firmy AstraZeneca se domluvili premiéři Saska, Bavorska a Durynska.

obrázek
Zdroj: ČT24

Rakouská vláda se s hejtmany domluvila na uvolňování restrikcí

Rakouská vláda se přes dál stoupající počet lidí nakažených koronavirem v pondělí dohodla se zemskými hejtmany na plánu uvolňování restrikcí přijatých proti šíření infekce. Pokud se výrazně nezhorší situace, mohly by být od Velikonoc otevřené zahrádky restaurací a už od poloviny března by byly opět povolené mládežnické a školní sportovní aktivity, informoval podle agentury APA kancléř Sebastian Kurz.

Rakouský kancléř Sebastian Kurz
Zdroj: Lisi Niesner/Reuters

Až v dubnu má opět ožít kultura a rovněž turistika. Teprve v příštím měsíci lze také počítat s otevřením „vnitřní gastronomie“, to všechno ovšem za předpokladu, že nedojde k žádnému masivnímu nárůstu počtu nově potvrzených případů nákazy koronavirem.

S rychlejším uvolňováním se počítá ve druhé nejmenší spolkové zemi, po Vídni, Vorarlbersku, které má nejnižší výskyt infekce. Jak na večerní tiskové konferenci oznámil kancléř, tady budou možné „jasné kroky“ v kultuře, sportu a gastronomii už od poloviny března.

Macron požádal Francouze, ať vydrží čtyři až šest týdnů omezení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v pondělí požádal spoluobčany, aby „vydrželi“ ještě „čtyři až šest týdnů“, než se v zemi uvolní omezení spojená s epidemií covidu-19. Prezident časový plán zmínil při diskusi se studenty na předměstí Paříže, píše agentura AFP.

Počty nových případů nákazy v posledních dnech ve Francii stoupají, ve hře je uzavření dvaceti departmentů. Víkendová uzávěra v pondělí ráno skončila ve městech Nice a Dunkerk a v jejich okolí, obnovena bude zase v pátek večer. Stejný osud by mohl čekat některá velká francouzská města a Ile-de-France, tedy oblast Paříže a jejího okolí.

Finsko vyhlásilo stav nouze

Finská vláda v reakci na rychlý růst počtu nakažených vyhlásila stav nouze, umožňující zavřít restaurace i školy nebo omezit pohyb mezi regiony. Mutace viru ji přiměly již dříve uzavřít hranice.

„Všichni mají nyní možnost ovlivnit, jaké budeme mít jaro a léto,“ apelovala premiérka Sanna Marinová. Ohniska se objevila zejména mezi lyžaři v Laponsku a mezi dělníky v loděnicích a na stavbách.

obrázek
Zdroj: ČT24

Evropská komise představí vakcinační pasy

Evropská komise (EK) chce v březnu předestřít návrh digitálních očkovacích certifikátů, které by lidem usnadnily cestování v letní turistické sezoně. Prohlásila to během pondělka šéfka EK Ursula von der Leyenová. Ministři odpovědní za turistiku také jednali o tom, jak oživit cestovní ruch.

Mnoho států, které spoléhají na turismus, chtějí, aby EU připravila kritéria pro jednotné digitální osvědčení, podle kterého by mohli očkovaní lidé bez testů cestovat mezi zeměmi. „Cílem je jim postupně dát možnost pohybovat se po EU či za její hranice. Za prací či turistikou,“ napsala na Twitteru von der Leyenová.