Česko zakazuje cesty na Zanzibar. Turistický ráj, kde covid „neexistoval“, vyvolal nebývalý zájem

Události: V ráji s bílým pískem si koronavirus nepřiznávali (zdroj: ČT24)

Vláda od pátku zakazuje všem občanům Česka i cizincům, kteří tu bydlí, cestovat do několika zemí. Zdůvodňuje to extrémním rizikem nákazy novými variantami koronaviru. Na seznamu je kromě Brazílie či Jihoafrické republiky například i Tanzánie, jejíž součástí je populární ostrov Zanzibar.

Právě Zanzibar se stal v zimě vyhledávanou destinací stovek Čechů. Nevyžadoval testy ani karanténu, tamní vláda o epidemii od léta neinformovala.

Návštěvníky lokalita láká bílými plážemi i tyrkysovým mořem. Hotely na Zanzibaru denně odmítají nově příchozí. „Od října jsme zahlceni poptávkou. Je obrovská, máme čísla, jaká jsme neměli celé tři roky, co fungujeme,“ sděluje ředitelka hotelu Baladin Beach Nicole Pavlinová.

Knihy hostů plní jména Evropanů včetně Čechů. Cestovní kancelář Invia hlásila v porovnání s loňskem čtyřnásobný zájem o Zanzibar. Čedok kvůli zákazu, který začne platit v pátek, odhaduje škody na deset milionů korun. Jde o zaplacené zálohy na ubytování a letenky.

Cestovní kanceláře nabízí náhradní pobyty

„Aktuálně máme na Zanzibaru 50 turistů a dalších 250 cestujících se k letu do této destinace v průběhu března chystalo,“ uvádí mluvčí cestovní kanceláře Čedok Eva Němečková.

Desítky lidí odjely na Zanzibar s cestovní kanceláří Fischer a několik stovek se na dovolenou ještě těšilo. Těm kancelář nabízí náhradní pobyty ve Spojených arabských emirátech.

„Klienti, kteří teď na Zanzibaru jsou, se budou vracet podle původního plánu s tím, že dodrží veškeré povinnosti, které jsou s cestou na Zanzibar spojené,“ říká mluvčí CK Fischer Jan Bezděk. To jsou PCR test před odletem i po návratu domů a povinné nošení respirátoru mimo domov po dobu deseti dní.

Tamní vláda po osmi měsících přiznala, že existuje pandemie

Zanzibar ani Tanzanie, pod níž spadá, žádná opatření proti šíření covidu neuplatňují. Po turistech nikdo nechce testy, karanténu ani nošení roušek nebo rozestupy. Pro cizince tak byl Zanzibar měsíce strojem času do doby před pandemií.

Iluze paralelního ostrovního ráje s otevřenými bary a festivaly ale možná dlouho nevydrží. Tanzanská vláda v neděli poprvé po osmi měsících mlčení přiznala, že něco jako pandemie možná skutečně existuje.

Zanzibar zaplavují turisté, Češi tam ale od 26. února nesmí. Důvodem je jihoafrická mutace koronaviru (zdroj: EBU)