V Kongu byl při útoku na konvoj OSN zabit italský velvyslanec

Horizont ČT24: Útočníci v Kongu zabili italského velvyslance (zdroj: ČT24)

Italský velvyslanec v Kongu Luca Attanasio a dva další lidé zemřeli po útoku na konvoj Organizace spojených národů (OSN) na východě Konga. Útočníci chtěli nejspíš unést představitele OSN. O útoku informovaly agentury Reuters a AFP s odvoláním na mluvčího národního parku Virunga v Kongu a diplomatické zdroje. Češi v konvoji nebyli. Konžský ministr vnitra z útoku obvinil povstaleckou skupinu ze sousední Rwandy.

Italská vláda podle agentury Reuters potvrdila smrt 43letého velvyslance Lucy Attanasia, jeho osobního strážce Vittoria Iacovacciho a konžského řidiče, jehož jméno nebylo zveřejněno. Několik dalších cestujících v konvoji podle prohlášení vlády utrpělo zranění. „Chceme co nejrychleji zjistit pravdu o tomto zbabělém útoku na naše dva občany, kteří přišli o život. Děláme také vše pro to, abychom převezli jejich těla zpátky do Itálie,“ prohlásil italský ministr zahraničí Luigi Di Maio.

Velvyslanec podlehl po převozu do nemocnice střelným zraněním v oblasti břicha, upřesnila dříve AFP. Konžský ministr vnitra v pondělí také upřesnil, že čtyři lidé byli uneseni. Ministr z útoku viní hutuské povstalce z ozbrojené skupiny Demokratické síly pro osvobození Rwandy (FDLR).

Ozbrojenci napadli konvoj inspekce Světového potravinového programu při OSN v pondělí dopoledne 25 kilometrů severně od Gomy, uvedl mluvčí národního parku Virunga. V parku a v jeho okolí působí desítky ozbrojených skupin. Bezpečnost návštěvníků památky UNESCO zajišťuje 689 ozbrojených správců.

Proti útočníkům zasáhli správci parku

Guvernér provincie Severní Kivu Reuters sdělil, že útočníci zastavili konvoj vypálením varovných výstřelů. Usmrtili nejprve řidiče a ostatní členy konvoje odváděli do lesa. V tu chvíli proti nim zasáhli střelbou správci parku. 

„V oblasti působí mise Člověk v tísni a čeští pozorovatelé v misi OSN Monusco. Všichni jsou v pořádku. Tato oblast je dlouhodobě velmi nebezpečná a ministerstvo zahraničí ČR nedoporučuje cesty do této části Konga,“ řekl český velvyslanec v Kongu Jan Vytopil.

Konžská vláda podle agentury AFP uvedla, že dramatické události lituje, a slíbila, že vynaloží maximální úsilí na obnovení bezpečnosti v regionu, který „sužují konžské i zahraniční ozbrojené skupiny, podporované těmi, kdo mají výhody z nelegální těžby konžských přírodních zdrojů“.

Ve východních konžských provinciích, kde se nacházejí naleziště vzácných kovů, operují již po desetiletí různé ozbrojené skupiny. Ty útočí na místní obyvatele a snaží se získat kontrolu nad územími s cennými přírodními zdroji, napsala dříve agentura Reuters. 

OSN působí v zemi přes dvě dekády a zatím bez úspěchu dohlíží na neklidnou situaci. Boje tu vypukly v důsledku genocidy v sousední Rwandě v roce 1994. Na východě Konga stále operují desítky skupin rebelů. OSN navíc už loni zvažovala ukončení mise. „Je nutné si uvědomit, jak daleko země došla, a pokračovat v úsilí, aby konžské bezpečnostní síly mohly situaci řešit lokálně. Pak bychom mohli odejít, bez toho abychom se jednoho dne museli vracet,“ komentoval to zástupce Mise OSN v Kongu David Greesly.