Čína se pomstila za víza pro Hongkonžany. Přestala uznávat pasy Britům v zámoří

Horizont ČT24: Čína se mstí za víza pro obyvatele Hongkongu (zdroj: ČT24)

Čína přestala uznávat pasy pro britské občany v zámoří, reaguje tím na vízový program Spojeného království, který otevírá obyvatelům Hongkongu cestu k ostrovnímu občanství. Peking zvažuje držitelům těchto pasů rovněž zakázat vykonávání veřejných funkcí a odebrat jim právo volit. Británie předpokládá, že vízový program pro lidi z Hongkongu během následujících pěti let využije zhruba tři sta tisíc lidí.

Spojené království, které jako koloniální mocnost život v Hongkongu v minulosti řídilo, se rozhodlo své brány otevřít poté, co Peking prosadil kontroverzní bezpečnostní zákon. Ten podle kritiků výrazně omezil svobodu v Hongkongu.

„Opravdu hodně lidí chce odejít. V období mezi občanským hnutím v roce 2019 a novou vízovou politikou Londýna nárůst dotazů rapidně vzrostl,“ popisuje imigrační úředník z Hongkongu Billy Wong. 

Podle Pekingu britský vízový program pro Hongkonžany vážně ohrožuje suverenitu Číny a hrubě zasahuje do vnitřních záležitostí země. Britský premiér Boris Johnson naopak oznámil, že vízovou politikou chce přispět k ochraně svobody a autonomie Hongkongu.

Po pěti letech žádost o status rezidenta, za další rok žádost o britské občanství

Hongkonžané po skončení pětiletého pobytu ve Spojeném království budou moci zažádat o status rezidenta. Za dalších dvanáct měsíců budou moci oslovit ostrovní úřady i o britské občanství. „Neváhejte. Nepromarněte šanci, protože tentokrát nám britská vláda dala nejlepší příležitost, jak uprchnout,“ komentuje program jeden z hongkongských emigrantů Gavin Mok.

Někteří z hongkongských emigrantů byli nuceni za sebou nechat dobře placená pracovní místa. Mezi nimi je například Winston Wong. Nové zaměstnání si v nové zemi zatím nenašel, svého rozhodnutí ale nelituje. „Pokud chcete mít spokojený život a nebát se svobodně mluvit, pak za to musíte zaplatit určitou cenu,“ uvedl.