Moskva vyhostí v odvetném kroku bulharského diplomata

Moskva vyhostí bulharského diplomata jako odvetu za vyhoštění ruského vojenského atašé z Bulharska. Uvedlo to ruské ministerstvo zahraničí. Bulharská strana vyhostila Rusa, kterého vinila ze shromažďování citlivých vojenských informací, 18. prosince. Rusové tehdy krok Sofie označili za „neopodstatněný“ a vyhradili si právo na odpověď.

Ruské ministerstvo zahraničích věcí označilo Bulhara za nežádoucí osobu a v prohlášení uvedlo, že jde o odvetu za ničím nepodložené prosincové vyhoštění ruského vojenského atašé.

Bulharský vojenský atašé musí opustit Rusko během 72 hodin. Ruské ministerstvo si také předvolalo bulharského velvyslance, aby ho o zamýšleném kroku informovalo a předalo mu diplomatickou nótu.

Špionáž v členské zemi NATO

Krok Moskvy je reakcí na prosincové vyhoštění jejího vojenského atašé ze Sofie. Bulharská prokuratura tehdy uvedla, že pracovník ruské ambasády sbíral mimo jiné údaje o pobytu amerických vojsk během armádních cvičení v Bulharsku, které je členskou zemí NATO. Špionáže se měl dopouštět od roku 2017.

V září tohoto roku byli z Bulharska vypovězeni dva diplomaté, kteří se podle žalobců od roku 2016 snažili získávat od bulharských občanů utajované informace o modernizačních plánech armády a o údržbě vojenské techniky.

Podobný incident se odehrál také letos v lednu, kdy bulharská prokuratura rovněž podezírala dva ruské diplomaty ze špionáže. Oba Bulharsko vypovědělo. Další ruský diplomat byl kvůli špionáži prohlášen za nežádoucí osobou koncem října loňského roku.

Rusko obvykle postupuje po vyhoštění svých diplomatů recipročně. Ve všech zmíněných případech byli z Ruska následně vypovězeni i bulharští diplomaté.