Juan Carlos chce na Vánoce domů. Doplatil proto daně ve výši přes 17 milionů korun

Bývalý španělský král Juan Carlos I., který v srpnu opustil zemi kvůli vyšetřování z korupce a daňových úniků, doplatil daň z dosud nezdaněných příjmů. O úhradě téměř 680 tisíc eur (17,9 milionu korun) informovala právní kancelář, která bývalého panovníka zastupuje.

Podle španělských médií se Juan Carlos I. rozhodl doplatit daň z dosud nezdaněných příjmů, které čerpal v letech 2016 až 2018, aby mohl strávit Vánoce ve Španělsku. Od srpna pobývá ve Spojených arabských emirátech.

Králův právník Javier Sánchez-Junco ve sdělení zaslaném médiím uvedl, že bývalý monarcha „zůstává, stejně jako v minulosti, plně k dispozici státním zástupcům pro jakékoli řízení nebo kroky, které mohou podniknout,“ píše agentura AP.

Podle zprávy deníku El País Juan Carlos I. v uvedených letech řádně nezdanil 500 tisíc eur (13,5 milionu korun). Ve dvou daňových obdobích by částka dosáhla hodnoty, která už je považována za trestný čin.

Tyto prostředky bývalý král a jeho rodina čerpali z kreditních karet spojených s účty, které nebyly napsané na jejich jména. Prostředky podle vyšetřovatelů bývalému monarchovi poskytoval mexický podnikatel Allen Sanginés-Kraus. Juan Carlos I. čelí dalším dvěma vyšetřováním.