Slovenská policie zadržela své bývalé představitele, viní je ze založení zločinecké skupiny

Události: Slovenská policie zatkla Gašpara a někdejší ředitele policejních složek (zdroj: ČT24)

Slovenští kriminalisté zadrželi a předvedli k výslechu bývalého policejního prezidenta Tibora Gašpara a další někdejší ředitele elitních policejních složek. Informovala o tom média. Slovenská generální prokuratura později uvedla, že zadržela několik lidí, které viní mimo jiné ze založení zločinecké skupiny.

Kromě Gašpara, který v čele slovenské policie skončil po předloňské vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky, kriminalisté podle médií zadrželi někdejšího ředitele Národní kriminální agentury Petera Hraška, exšéfa policejní protikorupční jednotky NAKA Róberta Krajmera, bývalého ředitele policejní finanční jednotky Bernarda Slobodníka či bývalého šéfa odboru podpory řízení na policejním prezidiu Mariána Zetochu.

Mluvčí generální prokuratury Jana Tökölyová už oficiálně potvrdila, že po čtvrteční policejní akci s názvem Očistec zadrželi několik obviněných osob.

„Obvinění bylo vyšetřovateli NAKA vznesené pro několik trestných činů, mimo jiné pro zločin založení, zosnování a podpory zločinecké skupiny, korupční trestné činy a trestný čin zneužívání pravomoci veřejného činitele. S obviněnými osobami aktuálně probíhají procesní úkony, a proto se nebudeme k případu blíže vyjadřovat,“ dodala mluvčí.

Kromě bývalých policistů čelí novému obvinění i Gašparův příbuzný, podnikatel Norbert Bödör, píše web Aktuality.sk. Bödör v Kuciakově kauze čelil podezření, že spolufinancoval sledování Kuciaka a dalších novinářů, obviněn ale nebyl. Slovenský nejvyšší soud ho v červenci poslal do vazby v korupční kauze spojované se státní zemědělskou platební agenturou.

Gašpar tvrdí, že se obával své kriminalizace

List Denník N napsal, že razie souvisí s případem vazebně stíhaného bývalého šéfa kriminálního úřadu finanční správy Ľudovíta Makóa, který je podezřelý z podpory mafiánského gangu a z vydírání a který s policií spolupracuje. Také zadržený Slobodník bude podle svého advokáta Daniela Lipšice s kriminality spolupracovat.

Ještě ve středu bývalý šéf slovenské policie Gašpar podal trestní oznámení na Slobodníka, což podle médií zdůvodnil tím, že je připravována jeho kriminalizace.

V Makóově kauze byl v říjnu zadržen také šéf slovenské speciální prokuratury Dušan Kováčik, kterého pak soud poslal do vazby. Policie Kováčika obvinila z korupce, zneužití pravomocí a z dalších trestných činů.

Gašpar v minulosti mimo jiné působil jako poradce českého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD).

Fico mluví o politické objednávce, Matovič o mafii

Ve čtvrtek zadržení expolicisté byli v řídících funkcích za vlád pod vedením sociálních demokratů (Smer-SD) expremiéra Roberta Fica, kteří po letech u moci skončili po letošních volbách v opozici.

Expremiér Fico, jehož strana byla do letošních voleb u moci s výjimkou necelých dvou let od roku 2006, zatýkání vnímá jako politickou objednávku a zdůraznil, že respektuje presumpci neviny. Gašpar, za jehož vedení policie čelila výtkám médií či tehdejší opozice, protože údajně řádně nevyšetřovala různé kauzy, byl podle Fica velmi dobrým policejním prezidentem. Fico z čela vlády odešel v zájmu řešení politické krize po vraždě novináře Kuciaka, která v zemi výrazným způsobem změnila společenskou atmosféru.

Horizont ČT24: Stíhání policejních expředstavitelů na Slovensku (zdroj: ČT24)

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) na sociální síti označil zadržené bývalé policejní špičky za osobní přátele předchozích dvou předsedů vlád ze Smeru-SD a zmíněné expolicisty spojil s mafií. Matovičova vláda po březnovém nástupu do úřadu slíbila očistu justice či boj proti korupci a v této oblasti už připravila změny několika zákonů a ústavy.

„Při plném respektu k presumpci neviny lze říct, že spravedlnost na Slovensku zjevně prochází očistným procesem, neboť už nikdo není nedotknutelný,“ uvedla slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Slovenská policie v uplynulých měsících obvinila kvůli korupci více než desítku soudců. Mezi stíhanými v největší korupční kauze ve slovenském soudnictví je rovněž bývalá náměstkyně ministerstva spravedlnosti za Smer-SD Monika Jankovská, která se po obvinění vzdala funkce soudkyně.

Ve vazbě v jiných případech skončil i Makó, dále bývalý předseda správy státních hmotných rezerv či bývalý šéf zemědělské platební agentury, která kromě jiného vyplácí dotace farmářům.