Šéf slovenské policie na konci května odejde. Rezignace souvisí s vraždou novináře Kuciaka

Slovenský policejní prezident Tibor Gašpar skončí ve funkci. Odejde na konci května. Oznámil to slovenský premiér Peter Pellegrini. Gašpar krátce předtím označil volání po svém odvolání za hru emocí a vyvolávání falešného obrazu, že policie v zemi nepracuje správně. Sám rezignovat odmítl, ale uvedl, že bude respektovat, pokud ho ministr vnitra odvolá, nebo ho o rezignaci požádá.

Předseda vlády na tiskové konferenci mimo jiné sdělil, že se na tomto postupu dohodl s prezidentem Andrejem Kiskou. Podle premiéra se Gašpar stal „svorníkem útoků na celou policii“, uvedl zpravodaj ČT Lukáš Mathé a podotkl, že premiér mu zároveň několikrát poděkoval a chválil ho za jeho službu.

Gašpar dříve uvedl, že se v souvislosti s jeho osobou vyvolává falešný obraz toho, že policie v zemi nepracuje správně. Jako příklad lidí, kteří podle něj vytvářejí pseudodůvody, aby mohlo být jeho odvolání ospravedlněno, jmenoval Gašpar i prezidenta Andreje Kisku. 

Demonstranti žádají i odchod zvláštního prokurátora

Ohradil se rovněž proti tvrzením, že je tím, kdo polarizuje společnost. „Pokud někdo polarizuje společnost prostřednictvím mé osoby, nejsem to já. Nejsem politik, jsem policejní profesionál,“ řekl a poznamenal, že již nerozhodují argumenty a zdravý rozum.

Gašparův odchod požadovali demonstranti, kteří se domáhají změn po dosud neobjasněné únorové vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Protestující také chtějí, aby z funkce odešel zvláštní prokurátor Dušan Kováčik.

Současný šéf vnitra Tomáš Drucker (Smer-SD) v pondělí oznámil, že důvod ke zbavení Gašpara funkce nevidí, a proto odstoupí on sám. Prezident už přijal Druckerovu demisi. Vnitro teď povede premiér.

Gašparovo jméno je spojováno s exministrem vnitra Robertem Kaliňákem (Smer-SD). Ten z postu odešel poté, co se v zemi prohloubila politická krize po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Ficova vláda nakonec padla.

Rekonstrukcí koaliční vlády, v jejímž čele stanul Pellegrini, ale krize neskončila. Desetitisíce Slováků v neděli opět vyrazily do ulic, aby si vynutily vládní reformu a odchod Gašpara a zvláštního prokurátora Dušana Kováčika. Podle kritiků je Gašpar symbolem politického vlivu na výkon spravedlnosti.

Podle organizátorů protestů se řada věcí nezměnila. „Žádáme důsledné vyšetření vražd Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové za účasti mezinárodního týmu,“ řekl nedávno člen organizačního týmu Juraj Šeliga. „I běžná zkušenost lidí s policií způsobila, že patříme k zemím s nejnižší důvěrou lidí v policii,“ upozornila během bratislavské demonstrace novinářka Zuzana Petková.

Kiska: Odvolat Gašpara je nutné kvůli obnově důvěry v policii

Za Gašparovo odvolání se opakovaně vyslovil i prezident Andrej Kiska. „Již při jmenování vlády a při rozhovoru s ministrem vnitra jsem řekl, že výměna klíčových lidí v policii, mezi které patří i policejní prezident, je klíčovou věcí k tomu, abychom mohli začít budovat důvěru lidí v policii. Nemáme šanci tuto důvěru vrátit, pokud nedokážeme v nejbližších dnech zrealizovat tak nesmírně důležitou věc, jakou je odstoupení policejního prezidenta,“ prohlásila před oznámením Gašparova odchodu hlava státu. 

Prokuratura na konci března sdělila, že verzí je vícero a že žádná není považována za nejpravděpodobnější. Gašpar přitom dříve řekl, že nejpravděpodobnějším motivem zastřelení Kuciaka a jeho přítelkyně v jejich domě nedaleko Trnavy byla investigativní práce reportéra, jenž psal o vazbách italské mafie na politiky. Za pomoc s pátráním po vrahovi vypsala předchozí slovenská vláda odměnu milion eur (25,4 milionu korun).