Fico podal demisi vlády, nahradit ho má Pellegrini. Nikam neodcházím, vzkázal Kiskovi

Ficova vláda končí, premiérem má být vicepremiér Pellegrini (zdroj: ČT24)

Slovenská vláda podala prostřednictvím premiéra demisi a prezident Andrej Kiska ji přijal. Předseda vlády Robert Fico (Smer-SD) si přeje, aby se jeho nástupcem stal místopředseda Smeru-SD a vicepremiér Peter Pellegrini. Pellegrini na jednání s prezidentem Kiskou přinesl prohlášení 79 poslanců, kteří prý vyjádří důvěru nové vládě Smeru-SD, Slovenské národní strany (SNS) a Mostu-Híd.

Prezident nejprve zdůraznil, že je třeba držet se ústavy a vyzval Fica, aby doručil demisi, místo aby si kladl nějaké podmínky. Když tak premiér učinil, pověřil Pellegriniho sestavením nové vlády.

Ficův kabinet zůstane v úřadu až do jmenování nového kabinetu. Vytvoření Pellegriniho vlády by mělo být otázkou několika dnů. „Nominace Petera Pellegriniho je nejpřirozenější věc,“ uvedl Fico s tím, že jako šéf nejsilnější strany bude součástí koaliční rady. Prezidentovi vzkázal, aby byl v klidu, že „nikam neodchází“.

Pellegrini po schůzce s prezidentem sdělil, že Kiska po něm žádal, aby nová vláda byla proevropská a snažila se uklidnit rozbouřenou situaci na Slovensku.

„Chci, aby se nadále prosazovala myšlenka silného sociálního státu. V tomto bude mít předseda vlády plnou podporu předsedy strany SD. Jasná proevropská orientace SR a silný moderní a sociální stát. Máme na čem stavět, protože výsledky jsou nyní velmi dobré, historická zaměstnanost, nejnižší nezaměstnanost, vynikající hospodářský růst, inflace pod kontrolou, veřejný dluh pod kontrolou a všechny další ukazatele hovoří o tom, že jsme na dobré cestě,“ prohlásil Fico.

Jaká bude tedy moje úloha? Má úloha bude být oporou novému předsedovi vlády. Mojí úlohou jako předsedy SD bude, abych tlačil na ty priority, které jsou důležité pro stranu Smer-SD. Toto je parlamentní demokracie, která je postavená na principech politických stran. Tak prosím, abyste i vy zvážili otázky typu, že jaký bude vztah R. Fica jako předsedy strany s předsedou vlády? Normální, pracovní a kolegiální, vycházející z toho, že jsme spolu v jedné politické straně.
Robert Fico

Fico ve středu podmínil svou demisi při řešení politické krize na Slovensku po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky tím, že stávající koalice Smeru-SD, SNS a Mostu-Híd zůstane u moci a že Smer-SD navrhne nového premiéra. 

Kiska zásadní rekonstrukci vlády navrhl jako jedno z řešení krize již před více než týdnem. „V současné době neexistuje většina 90 poslanců, která by rozhodla o zkrácení volebního období, aby mohly proběhnout předčasné volby,“ upozornil Kiska.

Obměna vlády společnost utišit nemusí, připustil Kiska

„Po dvou týdnech mezinárodní ostudy a masových protestů jsme opět na začátku,“ pokračoval prezident. Odmítl konspirační teorie a zpochybňování práva občanů se shromažďovat, k čemuž podle něj v poslední době docházelo.

Ani demise ministra vnitra Roberta Kaliňáka a Fica nemusí být dostatečným signálem, aby veřejnost ukončila protesty, připustil Kiska. Občanští aktivisté tvrdí, že předsedové koaličních stran svou snahou udržet se u moci ponížili a obelhali veřejnost. S protesty proto hodlají pokračovat, aby si vynutili předčasné volby. Nejbližší protivládní demonstrace jsou svolány na pátek.

K účasti na těchto protestech vyzval předseda nejsilnější slovenské opoziční strany Svoboda a solidarita (SaS) Richard Sulík. Zformování nového kabinetu dosavadními koaličními stranami označil za ubohé divadlo a prohlásil, že vládní koalici ovládla bezohledná chamtivost. Sulík zároveň připustil, že šance na vypsání předčasných voleb se zmenšila.

Šéf Mostu-Híd Béla Bugár už dříve sdělil, že podporu nové vládě slíbilo všech čtrnáct členů poslaneckého klubu strany Most-Híd, která setrvání v koalici původně podmiňovala vypsáním předčasných voleb. Poslanec strany Most-Híd František Šebej, který dříve kritizoval Fica za některé jeho výroky, ale oznámil, že se vzdal mandátu. Na jeho místo ve sněmovně nastoupí náhradník.

Ministryně spravedlnosti končí

Členkou nové vlády již nebude místopředsedkyně Mostu-Híd a současná ministryně spravedlnosti Lucia Žitňanská, která se dlouhodobě vymezovala vůči Ficovi i vůči Kaliňákovi, který již v pondělí ohlásil demisi. Kvůli vraždě novináře dříve rezignoval i ministr kultury a Kaliňákův stranický kolega Marek Maďarič.

Současná tříčlenná koalice má ve 150členné sněmovně 78 poslanců. Spolu s koalicí často hlasují i čtyři nezařazení poslanci. Podle posledního průzkumu veřejného mínění výrazně klesly preference Smeru-SD a strany současné koalice by již většinu ve sněmovně neměly.

Arogance, špatný vtip, hodnotí vývoj krize média

Na překotné dění reagují také média. Slovenský list Sme označil Ficovu rezignaci za arogantní gesto, neboť odchod premiéra v polovině jeho mandátu je vykoupen setrváním současné koalice u moci. Deník Pravda demisi hodnotí jako poslední pokus koalice vyřešit krizi bez vypsání nových voleb.

Vývoj na Slovensku bedlivě sledují i evropská média. Německý deník Die Welt považuje demisi s podmínkami za špatný vtip. Podle britského serveru The Telegraph protivládní protesty na Slovensku připomínají sametovou revoluci z roku 1989, která ukončila éru komunismu v Československu.