Proti učiteli vyhlásili islamisté před vraždou fatvu. Francouzská policie teď vyšetřuje několik desítek lidí

Horizont ČT24: Výuka svobody slova ve Francii (zdroj: ČT24)

Francouzská policie po páteční vraždě učitele Samuela Patyho zahájila vyšetřování několika desítek islamistů, především kvůli jejich příspěvkům na internetu, oznámil ministr vnitra Gérald Darmanin. Na dějepisáře ze školy na pařížském předměstí Conflans-Sainte-Honorine podle něj otec jedné žákyně a jeden muslimský aktivista vyhlásili zjevně fatvu. Podle agentury AFP je nyní v souvislosti s vyšetřováním ve vazbě 15 lidí.

Policie podle Darmanina zahájila více než osm desítek vyšetřování, která se týkají především „nenávisti na internetu“. Podezřelí pocházejí z islamistického prostředí a podle agentury DPA řada z nich schvalovala Patyho vraždu. Několik vyšetřovaných policisté i zadrželi, další se zadržet chystají.

Nové případy podle Darmanina „nesouvisejí nezbytně“ přímo s vyšetřováním vraždy učitele Patyho, jsou spíše součástí nové strategie boje proti radikálnímu islamismu, na které se v neděli večer dohodl prezident Emmanuel Macron a vláda premiéra Jeana Castexe.

Policejní zdroj podle agentury Reuters uvedl, že Francie se chystá vyhostit 213 cizinců, kteří jsou na vládním seznamu osob podezřelých z extremistických náboženských postojů. Na 150 z nich si už odpykává tresty.

V pátek odpoledne zavraždil 18letý Rus čečenského původu na pařížském předměstí středoškolského učitele dějepisu Samuela Patyho, který před časem s žáky hovořil o svobodě slova a ukazoval jim karikatury proroka Mohameda. Čin vyšetřuje prokuratura jako teroristický. Pachatele policisté zastřelili devíti ranami krátce po činu.

Ve vazbě je patnáct lidí

Francouzská média o víkendu informovala, že se Paty stal v uplynulých dnech terčem útoků na sociálních sítích. Otec jedné muslimské žačky umístil na internet video, v němž se rozhořčoval, že učitel ukazoval dceři karikatury Mohameda. Ve druhém videu, zveřejněném po osobní stížnosti řediteli, uvedl jméno učitele i školy. Ve třetí nahrávce vystupuje opět otec, tentokrát spolu s islámským aktivistou, který je znám francouzským tajným službám a který na videu hrozil odplatou, pokud nebude učitel odvolán.

Otce žačky i aktivistu, kterým je podle Darmanina Francouz marockého původu Abdelhakim Sefrioui, policisté už o víkendu zadrželi. Ve vazbě bylo v pondělí odpoledne v souvislosti s vyšetřováním 15 osob, z nichž jedna byla už dříve odsouzena kvůli teroristickým činům a „spontánně prohlásila, že byla v kontaktu s pachatelem nějakou dobu před událostmi“, uvedla AFP s odkazem na nejmenovaný soudní zdroj.

„Zjevně proti učiteli vyhlásili fatvu,“ uvedl Darmanin na adresu zadržených. Fatva je náboženský výnos, který mohou vydat muslimské autority a který zdůvodňuje či ospravedlňuje určité jednání.

Úřady připravují rozpuštění muslimských uskupení

Ministr vnitra také prohlásil, že uvažuje o rozpuštění některých muslimských uskupení. Jedním z nich je i Kolektiv proti islamofobii ve Francii (CCIF). Podle Darmanina existují indicie, podle kterých se jedná o „nepřátele republiky“.

„Těch asociací jsou ale stovky, zejména na předměstí velkých měst. Během výuky bojových sportů se v nich lidé modlí, ženám je tam vstup přísně zakázán. A to jsou přesně místa, odkud mohou vzejít islamisté. Je otázka, jakým způsobem to vláda může regulovat nebo kontrolovat,“ uvedl zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd.

V televizi TF1 ministr vnitra oznámil, že požádal prefekta departementu Seine-Saint-Denis o uzavření mešity v obci Pantin, která na Facebooku šířila video odsuzující Patyho vyučovací hodinu s ukázkami karikatur proroka Mohameda.

Stížnosti na vyučování svobody slova

Vražda středoškolského učitele Francií otřásla. V neděli se demonstrací na uctění Patyho památky zúčastnily desítky tisíc lidí po celé zemi.

„Pro velkou část veřejnosti je také šokující, že si rodiče stěžují na to, že se vyučuje svoboda slova. Že učitelé musí chodit na policii vysvětlovat, proč ukazují karikatury proroka Mohameda. Někteří politici proto navrhují, aby všechny deníky otiskovaly karikatury proroka, jiní zase žádají, aby se ukazovaly i jiné typy karikatur. A na nich se vysvětlovalo, co je podstatou svobody slova,“ dodává Šmíd.

Agentura Reuters citovala imáma z pařížského předměstí Drancy Hassena Chalghoumiho, který vyzval francouzské mešity k pátečním modlitbám za zavražděného učitele. „Je to mučedník svobody vyjadřování a moudrý muž, který učil toleranci, civilizaci a respektu vůči druhým,“ řekl Chalghoumi, který je šéfem konference francouzských imámů.