Pronásledování, smrt dvou mladíků a Paříž v plamenech. Soud hledá viníky

Rennes - V západofrancouzském Rennes začal soud se dvěma policisty obžalovanými z podílu na smrti dvou mladíků na předměstí Paříže. Obžaloba viní muže a ženu z neposkytnutí pomoci, za což jim hrozí až pět let vězení a pokuta 75 000 eur. Incident před téměř deseti lety vyvolal rozsáhlé sociální nepokoje, které na tři týdny ochromily velkou část Francie.

Francie se vrací k počátkům pouličních nepokojů v roce 2005 (zdroj: ČT24)

Policisté v říjnu 2005 pronásledovali na severovýchodním předměstí Paříže mladíky, které podezřívali z vniknutí na nedaleké staveniště. Podle přátel chlapců to byla doslova štvanice. Mladíci nakonec přelezli třímetrovou zeď u elektrické stanice a schovali se v ní.

Patnáctiletého Bounau Traorého a o dva roky staršího Zyeda Bennau v úkrytu zabil elektrický výboj. Třetí z nich, sedmnáctiletý Muhittin Altun, vyvázl s těžkými popáleninami. Zasahujícímu policistovi se vyčítá, že jim ve vstupu do trafostanice nezabránil, policistce přijímající hlášení zase to, že nevarovala elektrárenskou společnost. Podle obžaloby nepodnikli na jejich záchranu vůbec nic. Obhajoba však argumentuje, že policisté o tom, že se mladíci do trafostanice ukryli, vůbec nevěděli.

Nepokoje na pařížském předměstí v listopadu 2005
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Případ vyvolal na pařížských předměstích rozsáhlé nepokoje, které se následně rozšířily po celé Francii. Zapojili se do nich převážně mladí muži z rodin přistěhovalců, kteří se cítili být diskriminováni na trhu práce i ve veřejném životě.

Na počátku listopadu 2005 byl na některých místech vyhlášen výjimečný stav. Šlo o největší pouliční násilnosti od studentských nepokojů v roce 1968. Policie pozatýkala na 3000 lidí.

Francie problémy nevidí, kritizují politici z problémových čtvrtí

Předměstí se rázem dostala do popředí zájmu. Některá jsou dodnes nebezpečná, plná zbraní a drogových gangů, jako třeba Grigny, odkud pocházel lednový atentátník Amedy Coulibaly. „Území francouzských předměstí nevytváří jenom teroristy a netvory. V tomhle musí být jasno. Já sám jsem se narodil ve stejně čtvrti,“ oponuje starosta Grigny Philippe Rio.

Obžalované policisty už jeden soud očistil s tím, že chlapce neviděli a nemohli je varovat. Podle politiků ze složitých čtvrtí se podobně chová celá Francie k nim. Tikající bombu prý nikdo nevidí a všichni si jí všimnou, až když vybuchne – jako letos v lednu.

Francie 2005: Paříž hořela desítky dní (zdroj: ČT24)