Francouzský exprezident Sarkozy čelí dalšímu obvinění v kauze své volební kampaně, píše AFP

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy byl v pondělí obviněn ze „zločinného spolčení“ v případě údajného nezákonného financování své předvolební kampaně ze strany Libye v roce 2007. Informovala o tom s odvoláním na prokuraturu agentura AFP. Sarkozy se označil za nevinného. Jedná se již o jeho čtvrté obvinění v této kauze.

V roce 2018 byl Sarkozy obviněn z „pasivní korupce“, „zakrývání zpronevěry veřejných prostředků“ a z „nezákonného financování kampaně“. Exprezident se nachází pod soudním dohledem.

Sarkozy na svém Facebooku uvedl, že ve všech bodech obžaloby je nevinný. Informace o dalším obvinění jej „udivila“. Zahraniční zpravodaj ČT Jan Šmíd uvedl, že státní zástupce má údajně dost důkazů o Sarkozyho vině. „Lze konstatovat, že soudní rozhodnutí bývalému prezidentovi přitíží. Sarkozyho argumenty, že je nevinný, na státního zástupce nepůsobily,“ popisuje.

Informace o nezákonném financování Sarkozyho kampaně zveřejnil v roce 2012 zpravodajský server Mediapart. Podle něj režim bývalého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího v roce 2007 přistoupil na financování Sarkozyho volební kampaně ve výši 50 milionů eur (v dnešním kurzu 1,36 miliardy korun).

„Od té doby se táhne řada případů, z nichž byl Sarkozy postupně obviňován. Objevily se například informace, že jeho blízký spolupracovník z různých schůzek přinášel hotovost v kufru a že exprezident vydával falešné faktury nebo se snažil z advokátů vyzvědět, kolik toho na něj úřady mají,“ řekl Šmíd. Podle něho je veliká pravděpodobnost, že k soudu dojde, ale spíše až v roce 2021. 

Server své informace doložil dokumentem, jehož autorem byl údajně bývalý šéf libyjských zpravodajských služeb a exministr zahraničí Músá Kúsa, jenž nyní žije v exilu. Sarkozy dokument označuje za podvrh.

Francouzský prezident z let 2007 až 2012 rovněž čelí obvinění, že se snažil na počátku roku 2014 ovlivňovat soudce, který se případu libyjského financování věnoval. Výměnou za informace z vyšetřování Sarkozy podle obžaloby nabízel soudci lukrativní post v Monaku.