Slováci mají obavy o zimní sezonu. Země hlásí rekordní přírůstky koronaviru i přes omezení na hranicích

Události: Koronavirový vývoj na Slovensku (zdroj: ČT)

Už před týdnem slovenské úřady kvůli koronaviru omezili Čechům vstup do země. Pro tamní turismus je to citelný zásah. Češi tvoří nejpočetnější zahraniční klientelu. I přes restrikce na hranicích ale dál rekordně roste počet případů nemocných koronavirem. Za pátek jich přibylo poprvé přes pět stovek. Slovenští podnikatelé v cestovním ruchu už začínají mít obavy i o zimní sezonu a žádají vládu o pomoc.

Nucený odliv českých turistů výrazně pociťují například v lázních Veľký Meder. Češi tam tvoří polovinu klientely, na podzim dokonce až 80 procent. „Uvažujeme i nad tím, že vnitřní bazény zredukujeme a budeme provozovat jen jeden anebo dva,“ komentuje situaci ředitel provozující firmy Tibor Križan.  

Aquapark odhaduje, že kvůli koronaviru přišel na tržbách od začátku roku o víc než milion eur. Úbytek návštěvníků pocítili i další podnikatelé v okolí: poskytovatelé ubytování, restaurace nebo obchody. I tady by uvítali pomoc od státu ve formě snížení DPH a náhrady ušlých příjmů.

Nejen tady si ale podnikatelé stěžují na nečinnost vlády. Problém je podle jejich slov „celoslovenský“. Před úřad vlády tak přišli s požadavky podnikatelé z celé země. Říkají, že krize postihla nejvíc právě jejich sektor. Omezení na hranicích situaci ještě zhorší.

V jiných zemích podle nich vlády cestovnímu ruchu pomohly mnohem více. Slovenským podnikatelům se líbí třeba český program Covid – lázně. Upozorňují, že podporu cestovního ruchu rozjelo i Rakousko a Maďarsko. 

„Snažíme se najít takové řešení, které bude co nejvíc adresné. Aby nebylo o tom, že budeme pomáhat en bloc všem, i těm, kteří měli v podstatě úplně špičkovou letní sezonu,“  řekl slovenský premiér Igor Matovič. 

Situace je vážná, míní Matovič. Boj s koronavirem vezme do vlastních rukou

„Situace je mimořádně vážná, a proto po třech měsících přebírám boj proti covidu-19 do vlastních rukou se stejným cílem jako v době první vlny – vyhrát ho s co nejmenšími následky na zdraví a životech nevinných lidí,“ okomentoval současnou koronavirovou situaci Matovič.

Premiér se vymezil vůči lidem, kteří nebezpečí epidemie snižují. „Dnes jsme se kvůli bláznivým blábolům o chřipčičce a nedostatečně okysličeném mozku kvůli rouškám dostali k dalšímu rekordu 552 infekcí, a bude hůř,“ řekl.

Na Slovensku za den přibylo poprvé více než pět stovek případů. O den dříve země ohlásila 419 případů, čímž poprvé přesáhla hranici 400 nově nakažených. Přes 180 pacientů s covidem-19 je hospitalizovaných. Na jednotce intenzivní péče je 16 osob, z nichž 14 potřebuje plicní ventilaci, upřesnilo ministerstvo.