Libanon má krizí provést diplomat Adíb. S nabídkou pomoci míří do země Macron

Libanonský velvyslanec v Německu Mustafá Adíb by se měl stát novým premiérem Libanonu. Po pondělních konzultacích s prezidentem Michelem Aúnem se na tom shodly hlavní bloky v parlamentu. Prezident Adíba následně pověřil sestavením kabinetu. Informovaly o tom agentury AFP a DPA. Předchozí vláda podala demisi šest dní po ničivé explozi v bejrútském přístavu 4. srpna, při níž přišlo o život kolem 190 lidí, na šest tisíc bylo zraněno a značná část města byla poškozena.

Podle agentury AP získal Adíb 90 hlasů ze 128členného parlamentu. Novinářům krátce nato sdělil, že jeho prioritou bude rychle sestavit vládu, aby bylo možné zavést klíčové reformy, jež obnoví důvěru Libanonců a mezinárodního společenství.

Adíb byl velvyslancem v Německu od roku 2013. V minulosti byl poradcem premiéra Nadžíba Míkátího. Byl rovněž členem komise, která měla v letech 2005 až 2006 na starost vypracování nového volebního zákona. Diplomat ze severolibanonského Tripolisu má doktorát z práv a politologie a učil na univerzitách v Libanonu a ve Francii. Americký deník The New York Times nicméně píše, že Adíb byl dosud veřejnosti poměrně neznámý a nezastával žádné vrcholné politické funkce.

Macron jede do Libanonu s jasnými požadavky

Podle tradičního klíče musí být v Libanonu v čele vlády sunnita, parlament řídí šíita a prezidentský úřad zastává maronitský křesťan.

Jmenování Adíba přichází několik hodin před příletem francouzského prezident Emmanuela Macrona, který naléhal na libanonské politiky, aby rychle vytvořili vládu, jež pomůže Libanon dostat z hluboké hospodářské krize. Elysejský palác odmítl tvrzení, že by francouzská hlava státu jela do Bejrútu stvrdit tamní politické dohody.

„Prezident tam jede s jasnými operačními závazky, které stojí na páteři dohody, kterou představil na své poslední návštěvě. Bude požadovat, aby tyto závazky byly implementovány tak, aby byly touhy libanonského lidu naplněny,“ cituje Politico zdroj z Elysejského paláce. 

Libanon bude mít druhou vládu za méně než rok. Dosavadní premiér Hasan Dijáb se úřadu ujal začátkem roku poté, co jeho předchůdce Saad Harírí loni v říjnu odstoupil po masivních protivládních protestech.